”Kyla, ångest och ängslighet”

Sportbladets Thomas Tynander chattade med aftonbladet.se:s läsare inför Slaget om Göteborg

SPORTBLADET

I kväll möts Frölunda och IFK Göteborg i den första kvalmatchen.

I potten: En plats i allsvenskan.

Sportbladets sportreporter i Göteborg, Thomas Tynander svarade på läsarnas frågor inför matchen.

Thomas Tynander säger: Tjena! Är på plats.

- Thomas

MP säger: Vem anser du bära det tyngsta ansvaret för den nästan vanvårdsaktiga skötsel som skett av klubben IFK Göteborg de senaste runt sju åren?

Thomas Tynander säger: Flera nyckelpersoner. Thomas Wernerson och Gunnar Larsson sparkade igång eländet, men Kurt Eliasson och stora delar av nuvarande styrelsen var med redan då - så svaret blir: IFK Göteborgs styrelse. Och sportchefen/tränaren Roger Gustafsson.

Martin L säger: Hur många uppskattas komma till Ullevi ikväll?

Thomas Tynander säger: Det går inte att köpa biljetter på förhand - så ingen vet. Men jag gissar att det blir runt 15 000, som senast mot Kalmar. Det är med de 900 från Frölunda...

Högsbo Krille säger: Hur är stämningen på stan?`

Thomas Tynander säger: Ganska fruset på stan. Ingen fotbollsfeber alls. Mest kyla med stänk av ångest och ängslighet...

Kevin DIF säger: Hej Thomas! Som de flesta nog vet så har du vissa känslor för Göteborg. Hur känns det nu när laget du spelat för håller på att åka ur allsvenskan? MvH Kevin

Thomas Tynander säger: Hej!

Laget JAG spelat för? Nänä, jag har inte spelat i Blåvitt och har inga personliga känslor för klubben. (Vore kul att veta varför du trodde det!)

Jimmen säger: Vilka spelare tror du IFK behöver förstärka med tills nästa år?

Thomas Tynander säger: En targetplayer längst fram, en spelare som gamle Stefan Pettersson - som kan ta emot bollen med ryggen mot mål och vända upp själv.

Försvaret behöver ingen förstärkning alls. Men framåt saknar IFK tyngd och kontroll.

aiiik säger: Har Frölunda något att hämta i allsvenskan?

Thomas Tynander säger: Nja. De var superettans yngsta lag och kan få det svårt. Men om laget inte köps sönder (av ex IFK Gbg) så kan de vara bra om två år - och finns det redan då allsvensk rutin så blir de bra!!

mulle säger: hejsan thomas,tror du de blåvita suportrarna kommer att vara ifk trogna om de ändå skulle åka ur?

Thomas Tynander säger: Absolut!! Blåvitt har en trogen klack. Jag räknar med lika bra drag som i Malmö, om de åker ur. MFF ökade ju sina publiksiffror när de var i superettan. Nu kan det vara dags för ett "Blåvitts Återtåg".

gais säger: Inga personliga känslor för klubben? Vilken klubb HAR du känslor för då?

Thomas Tynander säger: Ointressant.... Jag är från Värmland, där finns ingen fotboll.

Adde A säger: Vilken tränare annser du vore bäst att IFK Göteborg anställde till nästa år, och varför?

Thomas Tynander säger: De behöver Stuart Baxter eller liknande. En yrkesman med pondus och rutin. Zoran Lucic hade inte heller varit fel. Tyvärr går det rykten om helt andra tränare, som är mer "träningsoveralls-typen".

Guy Insertalo säger: tror du att Håkan Mild kommer lämna klubben (igen) om IFK åker ner i superettan ?

Thomas Tynander säger: Nej, Håkan har tre år kvar på kontraktet och har inga planer på att bli proffs eller varva ner i annan klubb. Han är kvar för gott, som spelare och sedan ledare. Det enda som kan stoppa honom från nästa års säsong är skador.

wimme säger: Vad tycker du om snacket att det är bra att man får ta ett mellanår i superettan och ladda upp?

Thomas Tynander säger: Bra - för vissa klubbar. Djurgåren och Malmö mådde bra av det. Men med Blåvitt är jag osäker - de kan få problem att rekrytera rätt folk om de är i superettan. Och minns hur det gick för handbollsklubben Heim, som var bäst i Sverige på 70-talet, men åkte ur och förlorade all verksamhet till ett kvartersgäng som heter Redbergslid.

blå kongo säger: Hej Thomas! Tror du att "Brasse-Hasse" Blomqvist någonsin kommer bli lika bra som han var innan skadan?

Thomas Tynander säger: Jag har sett honom spela halvskadad i höst. Mer känsla i hans trasiga ben än i hela Blåvitts speltrupp. Svar - ja, alltså.

gaisaren säger: Är det lätt att vara opartisk som sportjournalist?

Thomas Tynander säger: Många misslyckades förr, men dagens sportreportrar är lite proffsigare (mindre dunka rygg och fester med spelare) och klarar det bra. Det är inte svårt, om man ser det som ett jobb och inte en hobby.

J säger: Vem tycker du har varit IFK Göteborgs bästa spelare i år?

Thomas Tynander säger: Jag väljer tre: Bengt Andersson, Magnus Erlingmark och Fredrik Risp. Bara försvarsspelare, som du ser. Tyvärr.

wimme säger: Vilka lämnar IFK om de åker ur tror du?

Thomas Tynander säger: Uj. Vi vet att Höiland och Seb Henriksson sticker. Men jag gissar att det blir många fler, om de åker ut. Typ Martin Ericsson, Fredrik Risp och Jimmy Svensson.

Andy Indian säger: Vilka bestämmer angående nyförvärv i Göteborg? Som gnagare var man ju rätt säker på att exempelvis Långås omöjligtvis kunde vara en bra värvning för klubben. Borde inte scoutingverksamheten förändrats i takt med Bosman?

Thomas Tynander säger: Sportchefen/tränaren Roger Gustafsson är ytterst ansvarig, tillsammans med en "scouting-grupp" med bl.a gamla spelare. Det här är ju Blåvitts svaga punkt, sedan många år. Och orsaken till krisen.

Marcus säger: Tror du att vi kommer att få se ett seriederby mellan GAIS och Blåvitt om två år?

Thomas Tynander säger: Ha ha. Ja, i allsvenskan, i så fall.

Björne säger: Vilka spelare i Frölunda har utmärkt sig i år tycker du?

Thomas Tynander säger: John Alvbåge höll nollan i tio seriematcher i ettan. Sen har Adam Johansson varit väldigt bra i backlinjen. Och Arash T var ju bra före höstsäsongen satte tänderna i honom, nu är han ganska ofarlig.

ÖSK säger: Hur länge dröjer det tills IFK är inne i finrummet i Champions League igen?

Thomas Tynander säger: Det händer inte. Jag tror framtiden i CL tillhör Djurgården, närmaste fem åren. Det är ju också så att svenska lag har svårare i dag att nå CL än Blåvitt hade för sju, åtta år sedan. Det är en elitserie för lag från de stora nationerna.

kero säger: Mycket spekulationer här, men vilka vinner ikväll?

Thomas Tynander säger: Det görs bara ett mål. Men eftersom båda lagen är i lika dålig form går det inte att tippa. Men ett enda mål...

Blue_white säger: Vilka är de helt andra träningsoverallstränarna på tal som ny tränare för Blåvitt?

Thomas Tynander säger: Nu blev du nyfiken, va? Fundera över vilka som är lediga, så vet du nog. Mer säger jag inte, eftersom det bara är rykten - och sånt sprider vi inte i onödan i Aftonbladet.

Tobo säger: Skadeläget i resp. lag, något nytt??..

Thomas Tynander säger: Jimmy Svensson är sjuk. Annars inget nytt. Mild och Risp och Rosenkvist redo för spel.

the Feber säger: Skulle en utrensning i Blåvitts ledning kunna ge bättre förutsättningar?

Thomas Tynander säger: Om de ersattes på rätt sätt, av rätt folk, ja.

Björne säger: hur tror du matchbilden kommer att se ut?

Thomas Tynander säger: Båda lagen är riktigt bra på att försvara sig, men kassa framåt - så det blir kallt och målsnålt. Ett enda mål, som sagt. Säkert en straff.

jojje säger: Snälla! Håll med om att IFK förtjänar att åka ur!

Thomas Tynander säger: Det gör de, faktiskt. men eftersom Frölunda har spelat så dåligt i höst är det tveksamt om de förtjänar att ta Blåvitts plats. Så egentligen är båda lagen värda spel i superettan. Men...alllsvenskan och övriga klubbar behöver IFK Göteborg, så jag tror att det vore bäst om de stannar kvar.

Thomas Tynander säger: Nu måste jag dra på mig vantar å luvor och göra mig redo. Kul att ni var med!!

Hej då!