Oavgjort i första kvalrysaren

1–1 mellan Frölunda och IFK Göteborg

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Efter 1-1 mellan Frölunda och IFK Göteborg på onsdagskvällen är kampen om en plats i nästa års allsvenska i högsta grad öppen.

Men det var Frölunda som tog ledningen och IFK Göteborg var då mycket illa ute.

- Jag är mycket glad över att vi har med oss 1-1 till nästa match, säger Roger Gustafsson, hårt prövad tränare i IFK Göteborg.

- De tar ledningen och efter vår säsong är det starkt av killarna att komma tillbaka.

Frölundas ledningsmål gjordes i inledningen av andra halvlek av George Mourad som rann igenom på en djupledsboll och enkelt rullade in bollen bakom Bengt Andersson. Att just Mourad fick göra målet var rättvist då han var en av planens bästa spelare, kanske den allra bäste. Stark, lagom elak, snabb och teknisk var han ständigt ett orosmoment för det för dagen rödskrudade blåvittförsvaret.

Nöjd med oavgjort

Kvitteringen kom knappt tio minuter senare när Jonas Henriksson kämpade med sig bollen i straffområdet, spelade snett-inåt-bakåt till Magnus Erlingmark som missade varpå bollen rullade vidare till Tomas Rosenkvist som enkelt kunde slå in 1-1. Släkten är värst alltså, Frölundafostrade Rosenkvist gick från förortsklubben till IFK inför säsongen 2000.

- Det är synd att vi inte kan hålla ledningen längre, tycker Frölundas tränare L-O Mattsson, som ändå var nöjd med det oavgjorda resultatet.

Och det kanske han ska vara. Det var IFK som började bäst och hade flest chanser i första halvlek. Bland annat hade Jonas Henriksson ett nickläge som han borde förvaltat bättre, språngskallen gick utanför i helt fritt läge några meter från mål.

Nästa jätteläge fick mittbacken Dennis Jonsson efter hörna men hans skott från nära håll klarades av duktige John Alvbåge i Frölundamålet.

Men halvleken avslutades med att George Mourad visade vad som skulle hända i andra när han slet sig loss till höger i straffområdet och sköt ett skott tätt, tätt utanför Bengt Anderssons högra stolpe.

Stolpens insida

Efter kvitteringen var det blåvitt som förde spelet och var nära att avgöra. Återigen var det Jonas Henriksson som nickade, denna gång i stolpens insida. Bollen rullade parallellt med mållinjen, men den gick aldrig över även om Henriksson själv först jublade för mål.

Håkan Mild som inte är helt återställd efter skada var med från start i IFK men tvingades byta efter en halvtimme. Men det var helt enligt Roger Gustafssons planer.

- Vi räknade med att han skulle spela 30-45 minuter, men vi tycker att han är så viktig att han fick spela.

Om söndagens returmatch på Gamla Ullevi slutar 0-0 blir det IFK som tar den allsvenska platsen eftersom de klarade 1-1 i bortamötet ett stenkast därifrån. Frölunda hade nämligen valt att flytta sin hemmamatch till Nya Ullevi.

Jerker Edgren/TT