Baggio existerar inte för Trapattoni

SPORTBLADET

Roberto Baggio gjorde två mål mot Parma i går.

Det borde ge Italiens landslagstränare ytterligare en tankeställare.

Giovanni Trapattoni har fått det italienska fotbollsförbundets förtroende att fortsätta träna landslaget fram till vänskapsmatchen mot Turkiet den 20 november.

Överenskommelsen tycks vara att Trapattoni avgår självmant om de himmelsblå förlorar mot de fruktade turkarna. Trapattoni fortsätter att upprepa att han kan vända den negativa trenden.

Men problemet verkar vara en kombination av dålig gruppkemi, ett förhållandevis mediokert spelarmaterial (med vissa lysande undantag) och upprepade missar i analysen av motståndarlaget och hur det ska tacklas.

46 man - ingen Baggio

Hittills har Giovanni Trapattoni kallat 46 spelare till landslaget. Många av dem kommer man inte ens ihåg namnet på. Den enda som skulle kunna bidra med den där oförklarliga gnistan som kan tända ett lag i kris, är däremot helt struken från listan.

Roberto Baggio existerar inte i Giovanni Trapattoni inskränkta fotbollsvärld.

Det framgår om inte annat av ett nytillagt kapitel i Baggios självbiografi "Una porta nel cielo" (Ett mål i himlen).

Den retade många i Italiens förljugna fotbollsvärld när den kom ut i våras, men läsarna gillar den. Hittills har boken sålts i 200 000 exemplar, vilket är rekord för genren.

Och Baggio är inte dummare än att han lägger till ett kapitel i den nya upplagan. Där berättar han om sina desperata försök att komma med till VM i somras och om Trapattonis iskalla nej.

"Ingen önskade att komma med till VM så hett som jag", skriver Baggio och bara den meningen är värd att reflektera över.

Satsade ALLT på VM

Han berättar om skadan den 30 januari, när ledbanden i knät slets av i en bortamatch mot Parma. Och han beskriver ingående en erfaren fotbollsspelares förhållande till smärta. Fotboll gör ont. Men med åren lär man sig uthärda smärtan, leva med den och göra skillnad mellan den sanna smärtan och den som bara är ett obetydligt hinder på vägen.

Knäskadan på Tardini-stadion i Parma var inte "il dolore" med stort D.

Det tog Baggio 76 dagar att komma tillbaka.

"Jag lämnade allt annat därhän. Jag levde för att bli bra och spela. Jag övergav allt för att vara med i VM".

Baggio ville till varje pris spela några av de sista ligamatcherna för att övertyga Trapattoni om att han var återställd. Han gjorde tre mål på 130 minuter och var med om att rädda sin klubb Brescia från att åka ner i Serie B. Hela Italien jublade och den 7 maj, dagen före uttagningen till landslaget, ringde Roberto Baggio till Trapattoni.

- Har du sett. Jag är återställd. Jag kan spela. Låt mig få komma med.

Men Giovanni Trappatoni sade nej. Artigt och kanske lite generat, men oåterkalleligt.

- Du kan inte var med. Du är inte i form fysiskt. Det är inte möjligt.

Buddist - och petad?

Varför? Baggio menar att Trapattoni i själva verket fattat sitt beslut långt tidigare. En version är att spelarna inte ville ha Baggio med. Han tar för stor plats, stjäl för mycket uppmärksamhet. En annan har med livsåskådning att göra.

I samband med VM kom det fram att Giovanni Trapattoni tillhör den mäktiga katolska sekten Opus Dei, som har stort inflytande i Italien. Baggio är buddist och även av den anledningen mycket populär i Japan. Trapattoni kom till Italiens VM-matcher med en flaska vigvatten i handen. Vill en sådan tränare ha en buddist i sitt lag?

Vad som än ligger bakom vetot mot Baggio, så gick det som det gick. Italien gjorde ett av sina sämsta VM någonsin och har inte hämtat sig sedan dess.

Vid det här laget har Trapattoni ingenting att förlora. Han har provat det mesta, utan framgång. Varför inte visa sig storsint, kalla Baggio till matchen mot Turkiet och använda honom som den raritet han är. Som en räddare i nöden och som en lyckobringare. Han fungerar nog bättre än vigvattnet.

Annars får vi helt enkelt hoppas att "gli azzurri" förlorar mot Turkiet. Och att den nya förbundskaptenen, kanske Baggios gamle landslagskamrat Gianluca Vialli, ger honom chansen att kröna sin bitterljuva karriär med ett EM vid 37 år ålder.

Det är nämligen nästa mål som Baggio satt upp för sig själv.

EM och att komma upp i 200 mål i ligan. Han har - efter gårdagens två mål mot Parma - bara 16 mål kvar. Annars är väl risken att han blir just det han själv kallar sig.

Fotbollsvärldens panda, den sista av en utdöende ras.

Kristina Kappelin ([email protected])