Mångsysslare – med sikte på OS

Michael tog dubbla guld i mångkamp: Ett kvitto på att jag är i form

SPORTBLADET

Lördag: Dubbla mångkampsguld och höjning av personbästat.

Söndag: Guld i barr, silver i hopp och på bygelhästen.

Gymnasten Michael Hjorth har haft en lyckad helg i Nord-EM.

Foto: Hanna Teleman
Michael Hjorths nya personbästaserie räckte ända till guld i Nord-EM som avgjordes i helgen. Inte nog med det. Hjorth svarade också för en viktig insats i det svenska lag som plockade hem mångkampsguldet i lagtävlingen. Nu finns all anledning att vara fö

Nord-EM-finalerna i hopp och barr avgjordes samtidigt i Åkeshovhallen i går.

Michael Hjorth lyckades bra med sina två hopp men fick se sig besegrad av en av världens bästa gymnaster, dansken Tue Lodahl, med 37 tusendelar.

Strax därefter förflyttade sig svensken till andra sidan av idrottshallen och tog guld i barr.

– Det är en fröjd att se honom utstråla sån säkerhet och glädje. Han är i sitt essä, säger landslagsansvarige Staffan Söderberg.

Redan i födelseattesten skrev doktorn att Michael Johannes Hjorth var ett ”något aggressivt gossebarn”. 24 år senare är han Sveriges främste artistiska gymnast.

Tidigt en talang

– Jag var allmänt skuttig och hoppig som liten och klängde på allt och alla. En granne tyckte att jag skulle börja i gymnastik och det gjorde jag som sjuåring, berättar Hjorth.

Det har han inte ångrat. 1996 vann den unge talangen JEM i hopp.

Men året därpå slet han av korsbandet i höger knä första gången.

1999 var det dags igen med operation och tung rehabilitering som följd .

– Jag fick en tankeställare och insåg att man inte får något gratis. Jag har jobbat med att stärka mitt psyke och genom mental träning har jag lärt mig mycket, säger han.

I artistisk gymnastik tävlar herrarna i sex grenar: fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck.

I Nord-EM gick Hjorth till final i alla sex men valde att koncentrera sig på hopp, barr och bygel.

Vad är din styrka som gymnast?

– Jag är en otrolig tävlingsmänniska. Jag gillar att träna men höjer mig ett snäpp när det är dags för tävling. Min styrka är explosiviteten som behövs framför allt i hopp eftersom jag roterar snabbt i luften, säger Hjort.

– Han är oerhört teknisk och är ren i sina rörelser. Det är väldigt viktigt i en bedömningssport som gymnastik, säger Staffan Söderberg.

Får nödvändigt stöd

Vid EM i Grekland i våras slutade han på 20:e plats trots hård konkurrens och en miss på bygeln.

Han nådde också bra resultat vid världscupstävlingarna i Paris och Glasgow. Framgångarna har lett till en plats i SOK:s talangprogram inför OS i Aten, och därmed nödvändigt ekonomiskt stöd.

– Det har betytt jättemycket. Det är en sporre att vara med i satsningen och jag kan få optimal uppladdning inför stora mästerskap. Hjälpen gör att jag kan åka på läger och tävla internationellt, säger Hjorth.

Vid VM i Anaheim nästa år ska deltagarna försöka kvala in till OS. Men först på tur står Ungern och gren-VM i slutet av november.

Hjorth ställer upp i tre grenar. De 16 bästa i kvaltävlingen går till semifinal där åtta går vidare till final.

– Målet är att gå till semi i hopp och bygel. Det är realistiskt med tanke på att jag har placerat mig i världscupen de senaste åren. Och framgångarna i helgen är ett kvitto på att jag är i bra form.

Hjorths nya rekordserie

Brommagymnasten Mikael Hjort, vann mångkampsguldet i Nord-EM, där förutom de nordiska länderna Skottland, Wales och Nordirland deltar. Totalpoängen 52,70 innebar nytt personligt rekord för Hjorth, som tidigare nått 51,75 som bäst.

Här är hela personbästa serien (individuellt personbästa inom parantes):

Johanna Garå