De är Sveriges gymnastikhopp

1 av 3 | Foto: Hanna Teleman
Michael Hjorth åker till VM i Ungern stärkt av framgångarna i helgen.
SPORTBLADET

Michael Hjort

Ålder: 24 år. Bor: Ulvsunda utanför Stockholm. Yrke: Student. Klubb: Brommagymnasterna.

Meriter: Guld i junior-EM 1996. Mångkampsguld i SM 2001. En sjätteplacering i världscupen 2001. Guld i bygelhäst vid prestigefyllda Stella Sacharova Cup i Kiev 2002. EM-finalist i Grekland april 2002. Guld i mångkamp och barr, silver i hopp och bygel vid Nord-EM 2002.

VM-grenar: Bygel, hopp och barr.

Styrka: Ren och stilfull med en enorm teknisk förmåga.

Kommentar: Hjorth var en oerhörd talang som ung och behövde inte träna lika hårt som alla andra. Han ansågs vara lite lat. För ett år sen bet han ihop och började ge max vid alla tillfällen. Resultaten kommer nu. I lördags förbättrade han sitt personbästa i mångkamp med 0.95 – en stor höjning. Får han bara till det i alla grenar på samma dag har han kapacitet att nå OS.

Karolina Bohman

Ålder: 18 år. Bor: Stockholm. Yrke: Student. Klubb: Stockholm Top Gymnastics.

Meriter: SM-guld 2000, NM-guld 2002, trea Nord-EM 2001 och 2002.

VM-grenar: Barr, bom och hopp.

Styrka: Hon är en jämn mångkampare och har ingen svag gren.

Kommentar: När hon var 10 år bestämde hon sig för att bli bäst i Sverige – det blev hon genom sitt SM-guld 2000. Hon blev bästa nordbo vid VM i Gent förra året med sin 71:a plats. I år vann hon som första svenska på tolv år NM och gick till EM-final i mångkamp. Otroligt starkt av Karolina att ta mångkampsbrons i Nord-EM i helgen efter att ha legat magsjuk tre dagar. Hon ingår i det svenska gymnastikförbundets toppelitsatsning och tränar fyra timmar om dagen, sex dagar i veckan. På damsidan tävlar man i fyra grenar: fristående, barr, bom och hopp.

Anders Pettersson

Ålder: 23 år. Bor: Halmstad

Yrke: Säljare. Klubb: Halmstad Frigymnaster.

Meriter: SM-guld 1998, 1999, 2000 och 2002. NM-silver 2000. Finalist i mångkamp vid EM i Bremen 2000. Brons på bygelhäst i Nord-EM 2002.

VM-grenar: Bygel, barr och fristående.

Styrka: Extremt träningsvillig slitvarg.

Kommentar: Pettersson har slitit otroligt för att nå framgång. De senaste åren har han ansetts vara vår främste manlige gymnast och han tog i år tillbaka SM-titeln som Michael Hjorth vunnit 2001. Pettersson är en duktig mångkampare som tillhör SOK:s talanggrupp och har fått stipendier från det svenska gymnastikförbundet. I helgens Nord-EM tog han brons på bygelhästen, men han måste höja sina poäng för att kunna kvala in som mångkampare till OS.

Johanna Garå