Djurgården besegrade Färjestad

Bjurling osannolik hjälte i osannolik vändning

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Matchhjälten var lika osannolik som själva vändningen.

Hört talas om Djurgårdsmålvakten Björn Bjurling, 23?

Han höll nollan och var den store vinnaren när Djurgården vände 0-3-underläge och besegrade Färjestad med 4-3 efter straffar i Globen.

Med drygt elva minuter kvar av mästarmötet mellan Djurgården och Färjestad fick han göra elitseriedebut sedan kanadensiske målvakten Joaquin Gage fått kramp i låret och tvingats bryta.

Tankarna?

- Första tanken var "shit, 2-3, Färjestad och nästan tolv minuter kvar". Men sedan tänkte jag bara att jag skulle gå ut och ha kul.

Och roligt blev det för stockholmaren Bjurling som kom till Djurgården från Boden inför denna säsong. I samma veva som Gage lämnade banan hade Djurgården reducerat till 2-3 genom Kristofer Ottosson i numerärt underläge. Målet kom i ett läge av matchen när Färjestad såg ut att gå mot en relativt enkel seger och med ett power play fick kanonläge att avgöra matchen.

I stället blev Ottossons reducering det som tände Djurgården.

Och som vände matchen.

Joakim Eriksson, som bara gjort ett mål på 17 matcher före Färjestadsmatchen, slog in kvitteringen efter 13.47 - Djurgårdens 6 000:e mål i högsta serien genom tiderna.

Efter en mållös förlängning - där Färjestads Marko Jantunen missade öppet mål - höll sedan Bjurling tätt även i straffläggningen. Han räddade straffar från Marko Jantunen och Jörgen Jönsson medan Peter Hammarströms straff gick långt utanför. Hemmalagets Fredrik Lindquist var den ende som lyckades göra mål i straffläggningen.

Därmed räddade också Difs hockeylag en tisdagskväll som såg ut att bli mörk för supportrarna efter en tid uppe bland molnen. Före matchen kunde supportrarna i närliggande annexet följa första halvleken av Uefacupfotbollen där Bordeaux spelade ut Dif. Sedan såg det länge ut på samma sätt för hockeylaget.

Men Björn Bjurling fick Djurgårdarna att le och såg till att laget, efter den dåliga starten, nu tog poäng för sjunde matchen i rad. Färjestad tog poäng för nionde matchen i rad, men tränaren Bengt-Åke Gustafsson var knappast nöjd med en poäng. Det borde ju ha blivit tre.

- Vi skänkte bort två poäng. Jag förstår inte hur vi bara kan ställa ut skridskorna och tro att allt ska ordna sig. Det var ett riktigt hjärnsläpp.

TT