Basel räckte långfinger åt fotbollens stormakter

Simon Bank: Undrar hur det lät i Liverpools omklädningsrum i går kväll

SPORTBLADET

Jag undrar så hur det lät i Liverpools omklädningsrum i går kväll. Gerard Houllier måste förstås vara rädd om hjärtat.

Men Phil Thompson...

Jag undrar så vad han sa.

Liverpool är utslaget ur Champions League, efter att ha blivit överkört av FC Basel på en halvtimma.

Basel har en högklassig centrallinje i målvakten Zubi, bröderna Yakin och argentinska superanfallarna Julio Hernan Rossi, 25, och Christian Gimenez, 21, och i första halvlek spelade de en så snabb, rak fotboll att pojkarna från Anfield måste funderat över vilket lag som egentligen var engelskt.

De mötte adrenalindopade schweizare - och de hade behövt en schweizare själva.

Nu satt Stéphane Henchoz, Sami Hyypiäs siamesiska backtvilling, på läktaren och såg vikarien Traore hästsova medan Basel blitz-anföll efter en minut.

Pang. 1-0. Rossi.

Phil Thompson såg sur ut.

Pang. 2-0. Gimenez.

Phil Thompson såg arg ut.

Pang. 3-0. Atouba.

Phil Thompson syntes inte alls.

Liverpools spelare förstörde mer på 45 minuter än de byggt upp på hela säsongen, det var pinsamt att se. Phil Thompson, Gerard Houlliers tränarassistent, gav förmodligen pojkarna ett rejält kok hamnarbetarstryk i paus. Han borde gjort det. Efter paus kom de ut som män, men det var för lite, för sent.

Det var dessutom för roligt.

Liverpool är en förening som det är svårt att inte sympatisera med, men när de halkar på arslet mot en lilleputt som Basel är det ett underbart långfinger mot fotbollsmakten i Europa.

Vill ha fotbollens NHL

Liverpool är en av de 18 föreningarna i G14, det där är klubbar som (pådrivna främst av Bayern München) hotar att dra sig loss från alla små betydelselösa och besvärliga klubbar och länder. Helst vill de ha en egen liga, en stängd värld där de stora möter de stora och staplar euros på hög medan idrotten sätts på undantag. De vill slippa att dela med sig av kakan till alla oattraktiva klubbar och länder, länder som Schweiz eller Sverige, länder som inte drar vare sig folk eller tv-pengar.

De har däremot inget emot att ta spelare därifrån.

Helst av allt vill göra om europeisk fotboll till ett NHL, där småländer blir lydstater.

Av de tolv klubbar som är klara för avancemang i Champions League är tio medlemmar i G14. De två andra är storklubben Roma - och FC Basel.

Heja Basel.

Heja Schweiz.

För landet som är känt för ost, knivar, gökur, banker och - om du frågar en amerikan - Björn Borg är den här framgången sockervadd i en gödselstack. Flera toppklubbar är bankrutt, tre av dem fick ingen elitlicens och flyttades ner i division II i år. De glädjeämnen som finns är att U17-landslaget (utan Basel-spelare) vann EM i somras.Och så FC Basel då.

Det är en fenomenal saga.

Rami kan ta över i Arsenal

För åtta år sedan spelade klubben i division II, när den nye presidenten René Jäggi i mitten av 90-talet lovade att bygga ett storlag lät det som tomt skryt.

Det var det inte.

Nu räcker FC Basel långfinger åt Europas stora.

Stolta Liverpool är utslaget, schweizarna dansar vidare.

- De kom före oss i gruppen, så de förtjänar att gå vidare till nästa omgång. Jag gratulerar dem, sa Gerard Houllier.

Det gör jag också. Dessutom såg Basels tränare Christian Gross ut som Kojak.

Det var väldigt roligt, det också.

Undrar om Rami Shaaban förstått att han faktiskt skaffat sig en riktig chans att peta David Seaman i Arsenals mål. Undrar om förbundskaptenerna i så fall passar på att lyfta på luren.

Nils-Arne Eggen och Bent Skammelsrud, 36, grät på Lerkendal i går. Rosenborgs hjärna och mittfältshjärta tackar för sig, en era är slut. Det känns lite sorgligt.

Barcelona har fattat beslut om ett nytt bonussystem för spelarna. Från och med i år får de enbart bonuspengar när de vinner titlar.

Ta det som ett tecken.

...och så är Zlatan vidare.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM