Lite skit får man väl räkna med om man vill bli stark

SPORTBLADET

Mühlegg kan frikännas efter överklagan till idrottens högsta domstol och Elofsson lackar ur. Det är inte utan att man förstår honom. De etablerade anabola steroiderna – mer och mer svårspårade som de blir – är ju inte det enda problemet. Reglerna för alla de preparat som balanserar på gränsen är en djungel i sig.

Titta bara på den så kallade hälsokosten.

Brevlådan fullkomligt svämmar över med rabattkuponger på CLA, proteiner, kreatiner, glutaminer, ginseng och andra mirakelkapslar som ska ge större muskler och samtidigt minska fettet. Dessutom ska vi orka mer och återhämta oss snabbare efter ett träningspass. Det är helt rumsrent att bearbeta vardagsmotionärer med säljbudskap kring preparat som uppenbarligen har effekt på kroppen. Som uppenbarligen ska förändra naturliga processer och vissa utvalda värden. Det är rumsrent för det handlar om hälsokost. Och hälsokost får säljas i vilken livsmedelsbutik som helst.

Hårdare – och krångligare

Sveriges regler är trots allt hårdare än de flesta andra länders. Desto krångligare blir det förstås vid internationella tävlingar där bestämmelserna krockar. Se bara på norrmannen Grimsedt som strider i Europadomstolen – det preparat han ätit var inte internationellt dopingklassat när han tog det. Att det var förbjudet i Norden spelar i värsta fall ingen roll.

Androstenedion och androtenedion, så kallade pro-hormoner, säljs som livsmedel i Europa och i USA. Trots att sluga kemister ligger bakom den närmast djävulska förändring som preparaten går igenom på sin väg från burken och ner i magen. Man har helt enkelt laborerat med molekylerna så att pillren, så länge de ligger kvar i burken, med lite god vilja kan klassas som livsmedel. Men när du sväljer omvandlas några av molekylerna till nandrolon; en välkänd och välanvänd anabol steroid.

Är det någon som bryr sig om att Sverige och övriga Norden klassar nämnda piller som doping?

Min vän, den före detta styrkelyftaren, fick tag på en provpåse av ett i USA godkänt dynamitpulver. ”Det innehåller bland annat kreatin och sockerämnet rebos. Otroligt bra om man håller på med någon slags explosiv träning, självklart ska jag prova” sa han, blandade ut pulvret i vattenflaskan och skakade till.

Det small när korken till flaskan flög. Taket sprutlackerades med kreatin, rebos och vatten. ”Dra på trissor” skrek min vän. ”Och det här som spelarna i NHL brukar ta det sista de gör innan de går på is”.

Då börjar man liksom ana komplexiteten. En NHL-spelare som blir uttagen i svenska landslaget och där åker dit för doping, vad gör han? Åker direkt tillbaka till NHL förstås.

Inte undra på att Elofsson blir frustrerad däruppe i Bruksvallarna.

Se upp för kaffet

”Men kreatin är jättebra och helt tillåtet i Sverige”, fortsätter min gode vän, den före detta styrkelyftaren. ”Och det har effekt, helt klart. Fem-sex kilo kan du gå upp. Se bara till att du inte dricker kaffe direkt efter, för med koffein och kreatin i kombination gör du i byxorna”.

Men lite skit kanske man får räkna med om man vill bli stark? Det är bara att gå till hälsokosten i morgon.

Bäst

Sämst

Erika Strandell ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM