Vem ska få Guldbollen?

Kandidaterna 2002

SPORTBLADET

Nio bollspelare med guld i sikte - men vem ska få den i år?

Rösta på dina favorit, men gör det fort, på måndag delas Guldbollen ut, Sportbladets och Svenska Fotbollsförbundets pris till årets bästa svenske fotbollsspelare.

Anders Svensson

26 år , mittfältare, Southampton.

Kommentar: Frisparksmålet mot Argentina är redan en svensk fotbollsklassiker. Snurrfinten med påföljande skott mot Senegal var nära att bli det. Nyckelspelare i Premier League-laget Southampton.

Olof Mellberg

25 år, försvarare, Aston Villa.

Kommentar: Lagkapten när Johan Mjällby blev skadad och en komplett försvarare. Mittbacksklippa i Aston Villa, i landslaget är Olof ytterback och gör det mycket bra. Bland annat under fotbolls-VM.

Johan Mjällby

31 år, försvarare, Celtic.

Kommentar: Mittbacken tog över som lagkapten när Patrik Andersson blev skadad och var lysande under VM. Både i spelet och rollen som ledare. En skada stoppade Mjällby från EM-kvalets båda höstmatcher.

Kim Källström

20 år, mittfältare, Djurgården.

Kommentar: Av många ansedd som allsvenskans bäste spelare 2002. Ett stort framtidsnamn och eftertraktad bland storklubbarna i Europa. Inte med i VM men fick sitt landslagsgenombrott under hösten.

Henrik Larsson

31 år, anfallare, Celtic.

Kommentar: En strålande insats i VM blev en värdig avslutning på landslagshjältens långa blågula karriär. I klubblaget vräker Henke som vanligt in mål och ingen hade blivit gladare än kaptenerna om Henke omprövade sitt beslut...

Fredrik Ljungberg

25 år, mittfältare, Arsenal.

Kommentar: Krönte sin bästa proffssäsong med en målorgie i våras. "Freddie" gjorde mål bland annat mål i FA-cupfinalen med en läcker skruv. Gjort en stark comeback efter skadebekymren.

Andreas Jakobsson

30 år, försvarare, Hansa Rostock.

Kommentar: Fick sitt stora genombrott under fotbolls-VM. Från början reserv men skador gav honom en plats i backlinjen som ”Andy” inte släppt. En av Bündesligas mest ansedda försvarsspelare.

Zlatan Ibrahimovic

21 år, anfallare, Ajax.

Kommentar: Räddade Sverige med viktig kvittering mot Ungern i EM-kvalet. Är tillsammans med Rosenborg största anledningen till att Ajax gick vidare i Champions League. Tre mål från bollgeniet.

Stefan Rehn

36 år, mittfältare, Djurgården.

Kommentar: Sista året som aktiv för en av bronsvinnarna från 1994. Det blev inga fler landskamper men den sympatiske mittfältaren fick leda sitt lag till första SM-guldet på 36 år.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM