Italien är på gång i Europa - men inte på hemmaplan

SPORTBLADET

ROM

Italiensk klubbfotboll är på nytt en vinnare i Europa.

Milan, Juventus, Inter och Roma är samtliga kvalificerade för andra omgången i Champions League.

Fyra klubbar på en gång. Det är rekord. Men på hemmaplan är problemen långt ifrån lösta.

Just nu är italiensk fotboll starkast i Europa. Av de sexton klubbar som går vidare i Champions League är fyra italienska.

Inter och Roma klarade provet i tisdags. Juventus och Milan var redan kvalificerade när de spelade i går kväll, Juventus borta mot Dynamo Kiev och Milan hemma mot Deportivo La Coruña. Milan befinner sig i en svacka efter triumferna i början av säsongen och förlorade 1–2. Juventus visade sedvanlig klass och kyla och vann sin match med 2–1.

Inte nog med att de italienska lagen dominerar numerärt. Skyttekungarna är Milans Filippo Inzaghi och Inters Hernan Crespo (okej, han är inte italienare, men ändå) med åtta mål var. Det måste förresten kännas skönt för Inters fans att Crespos företrädare, den lika hatade som älskade Ronaldo, inte har gjort ett enda mål i Champions League.

Trappatoni fundersam

En av de första att gratulera de italienska klubbarna var landslagstränaren Giovanni Trapattoni. Man undrar om han också ställer sig frågan varför klubbarna gör så bra ifrån sig internationellt, när landslaget inte är något annat än en irrande vålnad. På onsdag är det dags för ”gli azzurri” att möta Turkiet i en vänskapsmatch som alla fruktar. Kanske kan framgångarna i Europa hjälpa ”gli azzurri” att återfå sitt självförtroende och samla nya krafter. Eller är det de utländska spelarna som är den verkliga motorn bakom framgångarna i Champions League?

Det är märkligt att klubbarna spelar bättre än någonsin, samtidigt som hela den grund de står på vacklar. Ekonomiska problem genomsyrar den här fotbollssäsongen i Italien lika mycket som klubbspelets renässans. Det andra stora samtalsämnet är just nu risken att Lazio går i konkurs. Klubbens huvudägare är den skrupelfria finansmannen Sergio Cragnottis livsmedelskoncern Cirio, där även Del Monte ingår. Nu håller Cirio på att rämna och Cragnotti är i akut behov av finansiärer som kan betala hans skulder och avvärja katastrofen.

Risken är helt enkelt att Lazio går samma väg som Fiorentina. Klubbens supportrar varken äter eller sover. Fansen är för övrigt dubbelt lurade. Många av dem köpte aktier i Lazio när klubben börsnoterades för några år sedan. Bara i år har kursen sjunkit med 65 procent.

Sent i går kom nyheten att Cragnotti beslutat sälja Lazio. Ännu finns ingen identifierad köpare.

Problem för Mancini & co

Det är alltså begripligt om Roberto Mancini och hans spelare har vissa koncentrationsproblem när de i kväll möter Belgrads Röda Stjärna borta i Uefacupen.

Mancini har redan gått igenom det här eländet när han tränade Fiorentina.

Om Lazio klarar trycket, har spelarna verkligen nerver av stål. Hittills är det de som gjort mest för att motarbeta krisen. En undersökning i den italienska sporttidningen Corriere dello Sport visar att Lazios utmärkta resultat i ligan hittills i år gjort att spelarparkens värde stigit med 50 miljoner euro!

Till slut några ord om lördagens emotsedda match mellan Roma och Inter. Båda klubbarnas supportrar brukar säga att de är mästare i konsten att lida, för man vet aldrig hur det kommer att sluta. Tisdagens matcher i Champions League är utmärkta exempel. Roma leder med 1–0 fram till matchens sista minut, när AEK Athen gör mål. Kalla det inkompetens, bristande koncentration eller dåligt försvar, romarna kallar det klassisk, romanistisk ”sfiga” (otur). Sedan följer sex och en halv minuters förlängning som är som en resa över floden Styx. Det står ångest med självlysande bokstäver i ”i romanistis” pannor, både på plan och på läktarna. Lyckligtvis slutar det oavgjort och Roma fortsätter framåt på sin vingliga bana i Champions League.

Inter låter sina fans lida hela den första halvleken. Men efter uppbyggande samtal i omklädningsrummet i pausen kommer spelarna igen och Hernan Crespo gör två mål på två minuter medan Ajax står bredvid och gapar.

Förbered er med andra ord på det oförutsägbara på lördag. Vad som helst kan hända.

Kristina Kappelin ([email protected])