”Jag ska bli bäst i världen”

Teresa Utkovic - en av våra skyttedrottningar

SPORTBLADET

66 mål och i toppen av skytteligan.

Teresa Utkovic är i storform.

Och hon kommer knorra och flippa in fler mål innan säsongen är slut.

– Jag vill bli bäst i världen, säger Sävehofs segervapen nummer ett.

Foto: Peter Widing
Namn: Teresa Utkovic Ålder: 22 år Längd: 170 cm Vikt: 62 kg Klubb: Sävehof Position: H6 Landskamper: 12A, 5U, 6J Yrke: Student Status: Singel Idoler: Tuija Pasanen och Magnus Andersson

Hon är 10-11 år och spelar final med sitt Kärra i TAIK-cupen. När slutsignalen ljuder har lagen gjort lika många mål. Matchen ska avgöras på förlängning. Med sju sekunder kvar är det fortfarande lika. Då sticker Teresa Utkovic i en kontring. Hon får bollen vid mittplan och studsar mot mål. Går upp på hoppskott... och gör mål i den sista sekunden.

– Alla slängde sig på mig och vi låg där i en lycklig hög, berättar hon tio år senare.

Teresa Utkovic började spela handboll som sjuåring i Hisingsklubben Kärra.

– Jag stod i mål tills jag var 11 år. Då ville jag spela på niometer men tränarna tyckte jag var för dålig och petade ner mig på högerkanten, säger hon.

Det visade sig vara ett lyckat steg.

Sex år senare bytte hon klubb till den hårdsatsande Partilleklubben IK Sävehof. Fem år på raken har laget spelat SM-final men bara vunnit en gång. Och vänsterhänta Teresa har växt till en av Sveriges bästa handbollsspelare.

”Jag missar sällan”

Har du alltid varit en målspruta?

– Det har blivit ganska många sen jag debuterade i elitserien för fem år sen. Jag missar sällan kontringslägen. Tror inte jag har missat ett enda i år. Jag kör på utan att tänka för mycket, och då sitter den oftast.

– Hon har otroligt härliga aviga avslut. Senaste tiden har hon börjat vända skotten och lägger in bollen hur enkelt som helst. Hon är en spelare man som tränare förlitar sig på ska prestera, säger tränaren Tuija Pasanen.

Rutinerad 22-åring

Utkovic är, trots sina 22 år, en av de mest rutinerade spelarna i Sävehof vars medelålder på 20,5 år. Med rutin kommer ansvar. Hon pushar de andra spelarna och vågar ta avslut i kritiska ögonblick. Den pressen kan Utkovic leva med.

Hon har nämligen ett högt mål.

– Jag vill bli bäst i världen och ska jag nå mitt mål så måste jag ge allt. Jag tränar extra styrka på gym och med A-pojkarna. Det är otroligt roligt – man lär sig så mycket, speciellt i lägena eftersom killmålvakter är så duktiga.

– Killarna har över lag bättre teknik och det hjälper mig att se hur de gör. Jag tränar på att vänta ut målvakten och variera armläget. Även knorrar och flippar ska jag få till.

Nytt stort minne?

Då kanske Utkovic får ett nytt bästa matchminne. Istället för TAIK-cupen är det den avgörande SM-finalens slutsekunder. Resultattavlan visar 22–22. Bollen går ut till Sävehofs nummer 11 som är omarkerad på högerkanten. Hon tar läget från snäv vinkel. Hänger i luften...och knorrar in det avgörande målet. Och än en gång ligger hon underst i en lycklig hög på golvet.

Skyttedrottningar

Sportbladet i går:

Förra veckan skickade vi ut Lasse Anrell att bevaka de mindre vinterligorna i Sverige. I dag går vi igenom damligornas skyttedrottningar.

Johanna Garå