Paolo Roberto internationell WBC-mästare

Vann stenhård fight på poäng

SPORTBLADET

MARIEHAMN (TT)

Paolo Roberto, 33, är internationell WBC-mästare.

Han vann det tolv ronder stenhårda slaget på Åland.

- Det var en tuff jäkel, sade Roberto.

Domarna var eniga och gav segern till Paolo Roberto mot argentinaren Raul Eduardo Bejarano med siffrorna 114-111, 115-114 och 114-113.

Foto: BILDBYRÅN
MÄSTAREN Ja, i alla fall internationell WBC-mästare. Men nu siktar Paolo Roberto på större matcher.

Titelmatchen i welterviktsklassen i Mariehamn kunde ha varit över redan i den första ronden. Paolo Roberto träffade argentinaren med en hård vänster efter bara några sekunder och Bejarano gick i golvet.

Det skulle bli en räkning till för Bejarano.

Med ännu en vänster fick Roberto den sex år yngre latinamerikanen att syna ringgolvet.

Men då var det bara sekunder kvar av ronden och argentinaren fick ta igen sig i ringhörnan efter den smällen.

- Att ta två räkningar i första ronden och komma igen och nästan slå ut mig i tionde ronden...då har man ett stort hjärta, sade Roberto till TV 3 direkt efter matchen och berömde 27-åringen.

Rasande tempo

Det var boxning i ett rasande tempo, täta och tuffa slagserier från båda håll. Bejarano var den snabbare, Roberto den starkaste.

Roberto slog upp ett sår under höger öga tidigt i den andra ronden och stockholmaren började blöda.

Även den andra ronden gick till svensken.

Tidigt i den tredje matade Roberto in ännu en vänster på Bejarano men argentinaren stod upp.

Båda boxarna gick hårt på offensiven och skallade ihop vid ett tillfälle. Roberto var nära en varning när han knuffade in Bejarano i repen. Ronden var väldigt jämn.

Bejarano fick övertaget i den fjärde ronden och fick bra betalt när han gick med högern före. Roberto fick ta emot flera hårda kroppslag som sög energi ur svensken.

Ronden gick till argentinaren.

Bejarano försökte hålla tempot uppe i den femte ronden och gick för knock. Roberto såg trött ut, men parerade och fick in en och annan kontring. Fast ronden till Bejarano.

Blödde från flera sår

Båda boxarna hade utlovat en hård och blodig match - och det blev det. I den sjätte ronden slog argentinaren upp ett jack i pannan på Roberto som nu blödde på två ställen.

Det inledande höga tempot började ta ut sin rätt och boxningen blev mer avvaktande från båda håll.

Roberto visade nya krafter i sjunde ronden och fick in flera slag, bland annat ett huvudslag med vänstern.

Inför den åttonde ronden var matchen helt jämn. Bejarano jobbade hårt med högern och fick in flera slag, Roberto slet ont med trötta ben och ronden gick till argentinaren.

Roberto var starkare i den nionde, ett rent ställningskrig som slutade oavgjort.

Bejarano fick in en tung höger direkt i tionde ronden och en vimmelkantig Roberto var på vippen att gå i golvet. Han hängde på argentinaren men lyckades reda ut den omedelbara krisen. Bejarano såg och tog chansen, öste på med kroppslag och Roberto såg helt slut ut.

- Jag var skakad, men inte ute. Jag tänkte att jag fick hålla i ett tag och låta honom bränna krutet. Jag behövde sitta en rondpaus och så skulle det ordna sig, säger Roberto.

Ingen vek sig

Den sista minuten tog han emot mycket stryk, men visade enorm vilja.

I den näst sista ronden satte Roberto allt på ett kort med insikten att han var illa ute. En sista förtvivlad offensiv gav viss utdelning, med några rena poänggivande träffar. Bejarano hittade en lucka i Robertos gard och träffade med högern. Men Roberto kontrade med en vänster som tvingade argentinaren att sträcka sig efter repet.

Roberto vevade med armen för att få igång publiken i den sista ronden. Båda boxarna gav precis allt för att få in de vinnande slagen.

Segern var Paolo Robertos 27:e och den förlänger en proffskarriär som varit i fara om han förlorat i Mariehamn.

Nu drömmer han om en stormatch - i Las Vegas.

- En storfight. Jag blir topp-tio-rankad i WBC nu.

TT