Äntligen seger för Bräck

Vann säsongens sista cartlopp

SPORTBLADET

I säsongens sista deltävling kom fullträffen för Kenny Bräck.

Värmlänningen vann Cartloppet i Mexico City och gav en annars tung säsong en gyllene slutpunkt.

- Det känns fantastiskt, sade Bräck till amerikansk tv.

Bräck, som startade i tredje startledet, tog greppet efter en krasch efter 50 varv. Michael Andretti körde av banan och det blev några varv med gul flagg. Det gjorde att Bräck kunde komma i fatt ledaren Dario Franchitti som haft en ledning på sju sekunder före svensken.

Sedan lyckades Bräck hålla undan före bland annat redan klara totalvinnaren Cristiano da Matta, Brasilien, som slutade tvåa, 3,987 sekunder efter svensken.

- Äntligen, utbrast Bräck.

- Jag trodde att hela säsongen skulle gå utan en seger, sade Bräck som vann fyra deltävlingar förra året och då slutade tvåa.

Sjua totalt

Till den här säsongen bytte Bräck stall till Ganassi och alla trodde att chansen till en totalseger skulle öka. Men före segern hade Bräck bara tagit två pallplatser, en andra- och en tredjeplats, och haft massor med motgångar. Segern innebar att Bräck slutade på sjunde plats sammanlagt och gav 130 000 dollar, motsvarande cirka 1,1 miljoner kronor.

Det blev ett dramatiskt lopp där bland annat Tony Kanaan, Brasilien, höll på att ställa till det rejält efter ett depåstopp efter 46 varv. Han körde i väg innan mekanikerna lämnat klarsignal och bensinslangen fortfarande satt i tanken. Bensinen sprutade och ett par mekaniker fattade eld. Ingen av mekanikerna fick allvarliga skador. Kanaan fick ett tidsstraff och slutade åtta.

Perfekt slutpunkt

För Kenny Bräck blev slutpunkten perfekt. Det var förmodligen Bräcks sista Cartlopp på ett tag då han enligt obekräftade rykten lämnar för den konkurrerade Indy Racing League (IRL) till nästa säsong. Där ska Bräck, mästare i IRL 1998, köra för Team Rahal. Värmlänningen har inte kommenterat ryktet utan sagt att offentliggörandet för nästa säsong kommer i december.

Segern i Mexico City var hans femte i Cartsammanhang och den första på vanlig vägbana. De fyra tidigare har han vunnit på ovalbana.

TT