Aftonbladets Bert Falk död

”Mr Faktas register täckte de flesta sporterna”

SPORTBLADET

Ingen har sett fler bandy-VM som arbetande journalist.

Få svenskar har rapporterat från fler cykel-VM.

Men nu är det definitivt slut.

I lördags avled Aftonbladets legendariske sportjournalist Bert Falk, 69 år gammal.

Bert Falk blev 69 år.

I bandy bevakade han för Aftonbladet och Stockholms-Tidningen 17 VM och 36 SM-finaler, i cykel rapporterade han från 14 VM, 23 nordiska mästerskap och ett otal SM-veckor - Bert Falk var en av de mest erfarna och kunniga sportskribenter vi haft.

Journalistkarriären inledde han på Mölndals-Posten 19 år gammal, fortsatte med att sköta sportbevakningen i Göteborg åt Stockholms-Tidningen och 1961 flyttade han från Göteborg till Stockholm.

När så "gamla Stocken" las ned 1966 flyttade han inom huset i Klara till Aftonbladet, där han var verksam till 1997.

Först med Ingos match mot Machen

1959 var Bert Falk först med nyheten om att Ingemar Johansson skulle möta Eddie Machen på Nya Ullevi - 1987 avslöjade han att den pokal som efter bandyns VM-final på Söderstadion delades ut till Sveriges lagkapten Stefan Karlsson ingalunda var någon bandypokal utan en buckla från Nackas Minne, i all hast uthämtad från Hammarbys närbelägna klubbrum. Bara två av många scoop under 45 års nyhetsjakt...

För oss yngre arbetskamrater var Bert Falk annars mest Mr Fakta, och det var naturligtvis ingen slump, att vi valde just Bert att representera oss, när Tipsextra 1989 arrangerade tv-frågesport mellan olika sportredaktioner.

Ingen var noggrannare med fakta än Bert, och även om bandy och cykel är de sporter man främst förknippar honom med, så var Bert en allätare med ett register som täckte de flesta sporter.

Under vinjetten "Fråga om sport" fick våra läsare under många år fråga - just Bert.

I bandy var Broberg Berts lag - ända sen han 14 år gammal i radion hade hört Sven Jerrings finalreferat från Stadion där "Loffen" Johansson, Ingvar Wasberg och Co slog Västerås med 4-2.

I cykel var Harry Snell den store idolen - och efter att ha sett den nyblivne världsmästaren vinna allt i 1948 års SM-vecka var Bert så frälst för cykelsporten att han begärde inträde i Mölndals CK, för vilka han också tävlade 1949-51.

Senare - när sonen Hans, Svenska Cykelförbundets nuvarande sportchef, började tävlingscykla - engagerade sig Bert också som ledare. Först som ordförande i Hässelby CK, därefter ordförande i Stockholms Cykelförbund och olika roller i Svenska Cykelförbundets styrelse.

Sen Bert lämnat Aftonbladet 1997 kunde han med full kraft ägna sig åt sitt andra stora intresse vid sidan av familjen. Politiken alltså.

In i det sista, tills hjärtat plötsligt stannade i lördags, var han verksam som moderat politiker: som ledamot i kommunfullmäktige i "valfrihetens kommun" Järfälla och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som ledamot i landstingsfullmäktige och ledamot av styrelsen för Västra Sjukvårdsområdet.

Bert Falk sörjes närmast av hustrun Anita samt sönerna Christer och Hans med familjer.

Lasse Sandlin (krönikör i Sportbladet)