Ny seger för Victory Challenge

Bästa svenska insatsen i America’s Cup

SPORTBLADET

Victory Challenge kom snabbt tillbaka efter missen i den fjärde kvartsfinalseglingen mot Le Défi Areva i utmanarserien i America's Cup.

Med en utklassningsseger gick svenskprojektet fram till ointagliga 4-1 och vidare till den andra kvartsfinalomgången. För Le Défi Areva är det färdigseglat.

Medan champagnekorkarna flög i luften hos Victory Challenge-folket fälldes det en och annan tår på Le Défi Areva. Både den franska America's Cup-satsningen och brittiska GBR slogs obönhörligt ut ur utmanarserien Louis Vuitton Cup.

Orm, med Jesper Bank vid rodret och Magnus Holmberg tillbaka som strateg, utklassade Le Défi Areva med 2.34 minuter. Team Dennis Conner säkrade samtidigt segern i sin kvartsfinalserie över GBR med 4-1.

- Vi har inte glömt bort att det här bara var ett steg på vägen. Vi har jobbat hårt de senaste veckorna för att förbättra båten och vi tror att vi är på rätt väg, sade Jesper Bank efter den lyckosamma saglingen.

Stökig start

Det såg länge ut som om seglingarna skulle uppskjutas igen på grund av för hård vind. Efter flera uppskjutna starter och förvirring kom till slut båtarna i väg. På både Orm och Le Défi Areva viftades det med protestflaggor före starten. Orm fick en tidig ledning som bevakades aggressivt. Ledningen vid första märket var 33 sekunder och växte till 43 vid bottenmärket. Efter andra kryssen var ledningen ytterligare några sekunder större och sedan drabbades Le Défi Areva av dråpslaget. Spinnakern kom inte upp och när den till slut hissades var det utan spinnakerbom. Orm fick en ledning på en halv kilometer.

I den kraftiga vinden blev Victory Challenges seger mycket övertygande, två minuter och 34 sekunder. Dennis Conners Stars & Stripes seger över GBR skrevs till 1.42.

Bästa svenska insatsen

Victory Challenge och Team Dennis Conner ställs mot en av förlorarna i kvartsfinalerna på den övre halvan, OneWorld och Prada, i nästa kvartsfinalomgång. OneWorld hade 24 timmar på sig att välja motståndare. De seglingarna avgörs också i bäst av sju matcher med start på lördag.

- Att få komma upp och möta någon av de fyra stora är en mycket stor utmaning, sade Jesper Bank.

Victory Challenge har vunnit tio av 21 seglingar hittills i America's Cup. Det är fler än någon annan av de svenska utmaningarna i den prestigefyllda tävlingen. Svenska satsningar fanns med 1977, 1980 och 1992.

TT