Rekord-Hanna självklar Diamantbolls-vinnare

Den extra träningen har gett resultat

SPORTBLADET

Ljungberg var namnet för kvällen.

Fredrik fick Guldbollen.

Hanna tilldelades damernas Diamantboll.

De är båda urtyper för den nya generations spelare, unga, snabba, tekniska och målfarliga. Efter prisceremonin på Cirkus i Stockholm tittade 160 centimeter Ljungberg bort mot sin 16 centimeter längre manliga kopia.

- Han är en väldigt duktig fotbollsspelare. Han har fart och kan göra det där lilla extra med bollen.

Byt ut ''han'' mot ''hon'' i det uttalandet och Hanna kunde lika gärna ha talat om sig själv. Den enda stora skillnaden mellan de två är att Hanna Ljungberg är ännu viktigare för både klubblag och landslag.

Umeå gjorde i år 104 mål i allsvenskan - av dessa satte Hanna Ljungberg själv mer än en tredjedel. Med 39 mål är hon den målfarligaste svenska elitfotbollsspelaren genom tiderna.

Raderade rekord

Hon raderade ut det damrekord som tidigare delades mellan Pia Sundhage och Lena Videkull, men 39 mål är också en tangering av legendariske ''Svarte Filips'' målrekord från säsongen 1924/25. Efter 77 år har IFK Göteborgs center fått sällskap på den allsvenska skyttetronen av Hanna Ljungberg.

Därför hade inte juryn så mycket att grunna på när de skulle utse årets kvinnliga fotbollsspelare. Med motiveringen ''För alla tiders målrekord och för att hon varit den lysande stjärnan i svensk fotboll år 2002'' tilldelades Hanna Ljungberg Sydsvenska Dagbladets och Svenska fotbollförbundets Diamantboll.

Umeåanfallaren har två förklaringar till årets målexplosion.

- Jag har fått varit skadefri för första gången på länge.

- Och sedan har jag stått och nött avslut efter träningarna och det har gett bättre resultat en jag någonsin kunde ana, sade Hanna Ljungberg.

Stannar i Umeå

Med Ljungberg i målform vann Umeå damallsvenskan för tredje gången i följd och cupen för andra året i rad.

Och det lär bli fler titlar för Umeå.

För Hanna Ljungberg, som fyller 24 år den 8 januari, har bestämt sig för att stanna ytterligare ett år i Sverige. Trots locktoner från den amerikanska proffsligan.

- Jag tackade nej till två amerikanska lag. Men eftersom de ekonomiska förutsättningar i USA inte är så oerhört mycket bättre än här hemma så valde jag att stanna kvar.

Det finns två huvudanledningar till det valet:

* VM i Kina nästa höst.

* Damernas motsvarighet till Champions League (Women's Cup) nu i vår.

Och kanske att nå 40 mål?

- Nja, det får vi se. Det är inte bara att göra 39, 40 mål på en säsong.

Lars Markusson/TT