Victory Challenge ställs mot Prada

SPORTBLADET

Victory Challenge fick som man ville - Prada som motståndare i nästa kvartsfinalserie i utmanarseglingarna i America's Cup.

Det står klart sedan OneWorld valt att möta amerikanska projektkollegan Team Dennis Conner.

OneWorld ger sig ut på taktiskt djupvatten med beslutet att ta sig an Dennis Conner i den andra kvartsfinalomgången. OneWorld var bäst rankat av de två förlorarna från övre halvan i första kvartsfinalomgången och fick därför välja motståndare bland de överlevande från nedre halvan.

OneWorld föredrog Team Dennis Conner före Victory Challenge - smickrande för svenskprojektet, inte minst med tanke på att Connerprojektets Stars & Stripes visat starkast uppåtgående kurva under utmanarseglingarna i Louis Vuitton Cup.

- Båda teamen är extremt starka utmanare. Efter en dags funderande kom vi fram till att det här är rätt beslut för oss, sade OneWorlds vd Gary Wright.

Vi har seglat bra mot dem

Beslutet var vad Victory Challenge hoppades på. Svenskprojektet ställs därmed mot italienska Prada Challenge - som vann Louis Vuitton Cup förra gången.

- Vi har seglat bra mot dem och ser fram emot att möta dem, säger Mats Johansson, projektledare och skeppare för den svenska America's Cup-utmaningen.

- Det är en utgång som vi kalkylerat med och som var den mest naturliga.

Visserligen vann Prada båda matcherna över Victory Challenge i grundomgångarna. I båda matcherna - båten Örn i den första och Orm i den andra - var det svenskt över startlinjen först. Och svenskbåtarna dominerade stora delar av matcherna.

- Vi har verkligen matchat dem, säger Mats Johansson.

- Vi vet samtidigt att Prada utvecklats starkt den sista tiden. Men det har även vi gjort.

Victory Challenge vann tre matcher i första omgången och fyra i andra, samt besegrade Le Défi Areva med 4-1 i kvartsfinalen. Prada vann fyra matcher i första omgången och sju i andra. I kvartsfinalen mot Alinghi låg man under med 0-3 när det italiens ka syndikatet beslutade sig för att dra sig ur trots mycket jämna matcher för att fokusera på den andra chansen att ta sig till semifinal.

Den andra kvartsfinalomgången avgörs vilka som tar de återstående två semifinalplatserna. Alinghi Challenge och Oracle gick direkt till semifinal efter kvartsfinalsegrar mot Prada respektive OneWorld. Den andra kvartsfinalserien avgörs i bäst av sju matcher och inleds natten till lördagen svensk tid.

TT