”Il Calcios” hederskod håller på att spricka

SPORTBLADET

"Il calcios" huvudpersoner har drabbats av akut mun-glapp. Och varje uttalande, särskilt de minst genomtänkta, antar gigantiska proportioner i sportpress och TV. De tuggas om i det oändliga. Tills supportrarna tar lagen i egna händer"

Foto: REUTERS
Romas fans demonstrerade utanför fotbollsförbundet.

Det tydligaste tecknet på den italienska fotbollens pågående kris är att "il calcios" hederskod håller på att spricka. Den här världen har länge haft ett eget språk och egna regler för hur man uppträder.

Hederskoden har varit en del av sporten. Så där var det med maffian också en gång i tiden. Ingen tjallade. Men sedan kom informatörerna, eftersom det uppstod en schism i organisationen. Att hederskoden föll, var ett tecken på svaghet.

Kan inte hålla masken

"Il calcio" verkar gå igenom samma process. Huvudpersonerna kan bara inte hålla masken längre. Veckans praktbikt står Romas tränare Fabio Capello för. Roma spelade oavgjort 2-2 mot Inter i lördags.

I stället för att acceptera matchresultatet och gå vidare i livet blir Capello ursinnig. Hans tolkning är att Roma är offer för en domarkomplott. Detta beror i sin tur på att Romas president Franco Sensi har anklagat Juventus och Milano-klubbarna för att vara en maffia. Nu tar fotbollsförbundet ut sin hämnd på Roma via partiska domare.

Capellos anklagelser har dominerat italienska sportmedier sedan dess. Man tappar andan inför störtfloden av kommentarer på Capellos ord och uppförande. Det hela slutade med att några hundra Roma-fans organiserade en demonstration utanför fotbollsförbundet i Rom i går, som lyckligtvis gick lugnt och städat till. Men även fansen är nu övertygade om att förbundet gör allt för att sänka klubben.

Behovet att bikta sig är som sagt var stort. Torinos tränare lät journalisterna komma ner i omklädningsrummet och höra hur han skällde ut spelarna efter förlusten med 4-0 mot Juventus i derbyt i Turin. Det skulle inte förvåna mig om nästa trick att vrida mer pengar ur den arma fotbollen är just "storebror ser dig-sändningar" från omklädningsrummen. Ocensurerat, ohämmat skitsnack om motståndare, lagkamrater och tränare för att tillfredställa supportrarnas lägsta instinkter.

Men det är när fernissan börjar flaga som man inser att den faktiskt fyller en funktion. Visst kan det kännas befriande när spelare och tränare är spontana och uppriktiga. Men samtidigt är det viktigt att de väger sina ord när de analyserar matcher och motståndare och att de håller sina konspirationsteorier för sig själv. Fotboll väcker så starka känslor. Starka utspel från klubbarna leder nästan alltid till starka utspel bland supportrarna.

Aggressivt i massmedia

Och det oupphörliga, aggressiva tyckandet i massmedierna om förhållanden och situationer man egentligen inte har en aning om, är som ytterligare vedträn på brasan. Det leder i värsta fall till våld och det är tyvärr ett annat av veckans huvudteman. I Bergamo fick Brescias tränare lämna stadion med poliseskort. I Como försökte huliganer ta sig in på plan för att "protestera" mot hemmalagets förlust mot Lazio.

Men den mest vansinniga händelsen inträffade på Sardinien. I söndags gick en av Cagliaris supportrar helt sonika ut på plan och slog ner motståndarlaget Messinas målvakt Emanuele Manitta, som förlorade medvetandet. Våldsverkaren var helt enkelt förbannad över att Cagliari låg under med 1-0.

Allt det här har fått spelarfackets ordförande Sergio Campana att föreslå matchstopp under ett halvår. Ett tankeväckande förslag som naturligtvis inte går att genomföra. Det första det skulle leda till är en serie konkurser. Klubbarna har inte råd att inte spela. Men "il calcio" har heller inte råd att tappa stilen totalt. Det är viktigt att respektera motståndaren och kunna ta en matchförlust för vad den är. Klubbarna måste föregå med gott exempel. På arenorna och utanför sjuder det. Det behövs bara en liten gnista för att tända elden.

Kristina Kappelin (sport[email protected])