Färjestad bröt förlusttrenden

Besegrade Djurgården i Globen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Färjestad bröt förlusttrenden på torsdagen. Mycket tack vare Djurgårdens oförmåga att göra mål. Och måltjuven Pär Bäcker och målvakten Mikael Gerdén.

Mästarlaget vann elitseriemötet i Globen med 4-2 (2-2, 1-0, 1-0).

Färjestad har letat efter mästartakterna ända sedan den 2 november, då den senaste elitseriesegern kom hemma mot Linköping.

Efter tre raka förluster var målmedvetenheten på plats från första nedsläpp. Främst hos Pär Bäcker. Effektiviteten var det inget fel på. Stjärnskottet gjorde två mål på sex minuter, det andra via djurgårdaren Staffan Kronwalls skridsko, fram till 2-0 för Färjestad.

Att få sätta punkt med 4-2-pucken i tom bur satt extra skönt för 20-åringen.

- Mitt första hattrick i elitserien, konstaterade Bäcker.

- Och de två första skotten gick i mål. Nu hade jag flyt i stället för som mot Frölunda, då missade jag flera chanser. Vi hade pratat om att det inte fick bli en fjärde förlust. Det var onödigt att vi drog på oss utvisningar när vi ledde, men jag tycker vi kämpade bra.

Jönsson i utvisningsbåset

Så mycket mer blev det inte från Färjestad efter den fina inledningen. Den vanligtvis starka lagmaskinen hackar. Färjestad föll snart tillbaka av Djurgårdens tryck med flera utvisningar som följd. Djurgården fick till slut in två av sina 22 skott i första perioden och nådde kvittering. Men det krävdes spel i numerära överlägen, fem mot tre när Björn Nord klämde in reduceringen och Jörgen Jönsson var just på väg in efter sin utvisning när Kristofer Ottosson sköt 2-2 efter 19.46.

Ett tecken på att allt inte står rätt till i Färjestad är att spelmotorn och anföraren Jörgen Jönsson är lagets värsta syndare. Två gånger fick han åka av isen på torsdagen - 42 minuter har det blivit i botbåset under hösten.

Ledning igen

Detta och Djurgårdens tryck hindrade inte att Färjestad gick fram till 3-2 i andra perioden. Den blev inte lika intensiv. Färjestad drabbades återigen av flest utvisningar - men gjorde det enda målet. Peter Hammarström styrde in Ulf Söderströms inspel och Djurgården fick jaga igen. Hela tredje perioden - men utan resultat mot ett knäande Färjestad.

Färjestads försvarsspel var dock godkänt. Och mitt i allt snack om att laget mest av allt är i behov av en stark målvakt klev reservmålvakten Mikael Gerdén in och gjorde en mycket stark insats.

- Det har pratats mycket om våra målvakter. Men Mikael Gerdén var väldigt bra, sade Färjestads tränare Bo "Kulon" Lennartsson.

Djurgården har en poängmässigt betydligt blekare höstsäsong bakom sig än Färjestad. Blir bara effektiviteten bättre så kan det nog bli glada stunder i Globen.

- Jag är så nöjd man kan vara efter en förlust, sade Djurgårdens tränare Niklas Wikegård. Hade vi tagit ledningen i andra perioden hade det kanske sett annorlunda ut.

Peter Wikström/TT