Pärson utanför pallen i OS-backen

Heeb-Batliner vann för första gången på tre år

SPORTBLADET

STOCKHOLM

De alpina stjärnorna var på torsdagen tillbaka i OS-backen i Park City.

Och världscupen fick en ny segrarinna - Birgit Heeb-Batliner från Liechtenstein.

De svenska storslalomgiganterna Anja Pärson och Anna Ottosson slutade precis nedanför prispallen, som fyra respektive sexa.

Svenskorna var dock nöjda efter premiären på riktig snö. Ingen av dem lyckades i säsongens första storslalomtävling, på glaciär i Österrike för en månad sedan.

Då blåste de bort i stormvindarna.

I torsdagens tävling i C.B.'s Run i Park City körde Ottosson bäst av svenskorna i första åket. Hon låg fyra.

- Då kände jag mig så säker och lugn - jag släppte på och det gick bara snabbare och snabbare, säger hon i telefon från målfållan.

- Det andra åket var okej, men jag åkte lite på säkerhet i slutet, hamnade lite bak på skidorna. Och i branten var det lite ruffigt - åket blev inte lika rent som det första.

Hon var 1,40 sekunder efter segrarinnan.

- Jag är ändå nöjd med tävlingen. En bra placering är på väg.

För mjukt för Anja

Anja Pärson, silvermedaljös i Park City för nio månader sedan, låg sjua efter första åket och var inte riktigt nöjd med starten.

- Snön var enormt lös och de pjäxor jag hade på mig var mjuka. Sen körde jag lite passivt på mitten, säger Pärson.

- I det andra åket var den lösa snön borta och jag kunde gå på mer. Jag är jättenöjd med andra åket, det var bra rent tekniskt också, och är något bra att ta med sig. Jag är jättenöjd med en toppfemplacering.

Pärson var 80 hundradelar efter Heeb-Batliner.

Bara storslalom

Liechtensteinåkaren kör bara storslalom. Hon har fyra pallplatser sedan tidigare, men ingen seger. I Park City-tävlingen låg hon tvåa efter första åket, sex hundradelar bakom österrikiskan Alexandra Meissnitzer.

Efter det andra var hon sex hundradelar före Meissnitzer.

OS-segrarinnan i storslalom, kroatiskan Janica Kostelic, körde upp sig från sjätte till tredje plats, 18 hundradelar efter segrarinnan.

På lördag tävlar tjejerna i slalom i Park City. OS-trean Pärson ser fram emot slalompremiären.

- De har balkat backen (gjort backen isig), så vi får se hur det går. Men det ska bli kul. Jag känner mig i bra form, säger Pärson.

Ingela Ahlberg/TT