Händerna på räcket

Nu startar kampen om VM-guldet

SPORTBLADET

Kampen om medaljerna i gymnastik har påbörjats i ungerska Debrecen.

I dag är det dags för semifinaler där de 16 främsta gymnasterna tävlar i de olika grenarna. Åtta av dem går till helgens finaler.

Sportbladet guidar dig bland de hetaste namnen.

Den 143 cm korta kinesiskan Nan Zhang kan komma att bli VM:s drottning. 16-åringen, som gör sitt första VM, kom etta i både bom- och friståendekvalen och är klar segerfavorit. Hon har även gått till semifinal i barr.

Foto: reuters
Kinesiskan Xin Kang i omloppsbana kring barren under kvaltävlingarna i VM.

Två ryskor vann kvalen i de andra två grenarna - Natalia Ziganshina i hopp medan Svetlana Khorkina fick hela 9,737 poäng för sitt utförande i barr.

Mamma för tre år sedan

Khorkina har varit outstanding i barr under många års tid och har ett hopp uppkallat efter sig som ingen annan har utfört. Oxana Chusovitina från Uzbekistan har nått semifinal i hopp, fristående och bom. 27-åringen har kommit tillbaka till världstoppen efter att ha blivit mamma för tre år sedan.

På herrsidan hoppas ungrarna på landsmannen Szilvester Csollany. Veteranen vann OS-guld i ringar i Sydney och silver i Atlanta.

Bulgaren Jordan Jovtchev tillhör den yppersta världseliten med sina VM-guld från 2001 i ringar och fristående.

Kallas för "bygelhästkungen"

Marian Dragulescu från Rumänien vann VM-guld i både fristående (delade med Jovtchev) och hopp 2001 och tog hem EM-guldet i hopp i våras. Hans landsman Marius Urzica går under namnet "bygelhästkungen" efter att ha vunnit EM- och VM-guld -94, -00 och -02. Han vann också OS i Sydney. Kineserna Xiao och Teng kom etta och tvåa i kvalet på bygelhästen medan Li och Yang placerade sig först och på andra plats i hopp.

Ingen av svenskarna - Karolina Bohman, Anders Pettersson, Jimmi Boström och Michael Hjorth - avancerade från kvalet.

Grenarna i gymnastik-VM

Johanna Garå