Här byggs en helt ny idrottsframtid

Tjejerna har tagit över korgarna i Kista: Vi är ett riktigt invandrarlag

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
fullt i hallen I Kista och Husby är det alltid fullt av tjejer. Här huserar BK Järva - invandrarklubben.
SPORTBLADET

För BK Järva är inte målet i första hand resultaten.

Integration, gemenskap och respekt för varandra och sporten, basketen, är ledord.

Ledord som gjort att klubben svämmar över av tjejer som vill spela.

- Om vi hade fler hallar kunde vi lätt vara dubbelt så många, säger Jan "Isse" Isaksson, ordförande.

I det unga laget "Tjejer

-90" finns inte mindre än nio länder, och nästan lika många språk, representerade. Lagandan är stark: själva vann de Stockholmsserien förra året. Tolv år gamla tränar flickorna nu minst tre gånger i veckan.

Men vinsterna på plan är inte de enda för BK Järva. Underlaget för att bygga ut klubbens verksamhet är minst sagt bra. På fem år har antalet spelare fyrdubblats till över 400. Tre av fyra är tjejer. Och den stora majoriteten har invandrarbakgrund.

- Om vi hade fler hallar kunde vi lätt vara dubbelt så många. Intresset för basket har ökat dramatiskt i Järva de senaste tre-fyra åren. Särskilt bland tjejer - för att komma med i en nybörjargrupp är det lång kö, säger en av eldsjälarna bakom verksamheten, Jan "Isse" Isaksson.

Devisen är enkel: raka, strikta regler men "mycket hjärta".

- Vi styrs inte av resultat. Respekten för varandra, laget och sporten går först, säger Maryan Keshavarz, coachen för "Tjejer -90", själv från Iran och medlem i klubben sedan hon var tio.

Hon hör till de riktiga klubbveteranerna och berättar nöjt att alla ledarna numera jobbar efter samma grundfilosofi: gruppkänsla och samhörighet.

- För att nå dit är det vanligt förnuft som gäller. Ingen går in i hallen med utomhusskor, och kepsen och slöjan lämnar man numera i omklädningsrummet.

Huvudduk eller basket

Det är det ingen som ifrågasätter i dag - för några var sedan var det vanligare att flickorna ville spela i slöja. Men internationella basketbollförbundet, Fiba, accepterar inte huvudduk under tävling. "Isse" Isaksson och BK Järvas styrelse tvingades klubba igenom en ny policy: flickorna fick välja mellan huvudduken och basketen.

- Vi var rädda att tappa en del tjejer då. Men de flesta valde basketen. Och i dag respekterar alla våra regler: jag tror att det är svårt att hitta en klubb där disciplinen är bättre än här, säger "Isse" Isaksson.

Naturlig mötespunkt

Klubben har blivit den naturliga mötespunkten. Hallarna i Kista och Husby är alltid fulla. Att "hänga" på ungdomsgården eller i centrum verkar ointressant för de flesta tjejerna här. För att inte säga otänkbart.

- Våra föräldrar skulle inte tycka om det. Men de vill att vi sportar, de stödjer det och bryr sig jättemycket, berättar Noshin Golabzadeh, 11, från Iran och Yohanna Araya, 11, från Eritrea.

- Och vi har kul här, vi träffar våra kompisar och nya vänner när vi åker runt i Sverige och spelar. Vi kan resa själva med laget - nästa gång ska vi till Finland som ett av de svenska lagen i Europaturneringen i Lahtis, berättar de förväntansfullt.

Hur känns det att spela för Sverige för första gången?

- Jättespännande. Vi är ett riktigt invandrarlag, skrattar de.

- Men vi känner oss svenska!

Camilla Svenonius

ARTIKELN HANDLAR OM