Kostelic bäst i OS - och i världscupen

Susanne Ekman bästa svenska

SPORTBLADET

STOCKHOLM

OS-segrarinnan Janica Kostelic, Kroatien, gjorde inga misstag i säsongens första slalomtävling i världscupen. Hon vann övertygande i Park City, Utah.

OS-trean Anja Pärson, sexa efter första åket, hade däremot stora svårigheter i den uppkörda backen i det andra åket och blev bara 14:e.

Susanne Ekman, 20:e efter det första åket, blev bästa svenska på tolfte plats. Det är tangerat personbästaresultat med slalomtävlingen i Flachau, Österrike, förra året.

Det var varmt i Park City i Utah och blev näst intill omöjligt för de bästa åkarna, som åkte sist bland de 30 att ta sig ner för den precis omnamnade pisten Picabo's (efter den amerikanska alpindrottningen Picabo Street som just lagt av) i Park City i det andra åket.

- Det var enormt dåligt underlag, väldigt slagigt i branten, så det var inget att göra. Jag är glad att jag tog mig ner i dag. Förra året kom jag bara fyra portar, säger Anja Pärson i telefon från Park City.

- Jag brukar dessutom aldrig åka bra i första tävlingen i slalom, så jag är inte så besviken. Jag ska ta med mig de positiva bitarna härifrån - att jag åkte bra i mitten på båda åken.

Slagen av käpp

Ett annat minne från Park City blir troligen också en svullen kind. Hon träffades i ansiktet av två käppar i det andra åket.

- Den andra slog mig ordentligt på kinden så att jag fick ont i tänderna. Men det är inte så farligt.

Janica Kostelic blev OS-drottning i våras med tre guld och ett silver. Att hon trivs i Utahs skidbackar visade hon även i veckans världscuptävlingar - trea i storslalom i torsdags och vinnare i slalom på lördagen.

Hon hade 47 hundradelars ledning inför det andra åket och var den av toppåkarna som hanterade den uppkörda pisten bäst i det andra åket. Hon utökade ledningen till 70 hundradelar till fransyskan Christel Pascal, tvåa efter första åket och tvåa efter det andra. Sabine Egger, Österrike, var 15:e efter det första åket. Hennes andra åk var så bra att det räckte till en bronspeng. Hon var 1,14 sekunder efter Kostelic.

Ser fram emot Aspen

Segern var Kostelics tolfte i slalom i världscupen (14:e totalt).

Anna Ottosson kom på 16:e plats.

- Det är okej. Jag hade en stor miss i första åket (höll nästan på att köra ur) och i det andra harvade jag bara på. Men bitvis gick det fort och det känns att jag kan göra bättre framöver, säger hon.

Nu åker tjejerna till Aspen i Colorado för super-G och slalom nästa vecka.

- Aspen kan bli en höjdpunkt, tror Anja Pärson.

Ingela Ahlberg/TT