I dag erövrar vikingarna rymdskeppet

Svenska damlandslaget i rugby skriver historia - spelar första damlands- kampen i Skottlands nationalarena

1 av 3 | Foto: jerker ivarsson
vikingakrigare mot skotska rymddamer När de svenska rugbydamerna i dag springer in på anrika Murrayfield är det en historisk händelse - det är första gången som damer spelar på den skotska nationalarenan. Men byta om får de inte göra i rugbyns Mecka...
SPORTBLADET

EDINBURGH

I dag skrivs rugbyhistoria.

Dörren till rymdskeppet har öppnats.

För första gången någonsin släpps kvinnor in på Murrayfield - Skottlands nationalarena.

Men damerna får gå direkt till innerplan - till omklädningsrummet har fortfarande bara herrarna tillträde.

Anförda av ett vikingatåg, bestående av en teatergrupp fran Skottland, och iförda vikingahjälmar kommer det svenska landslaget 12.00 i dag att ta sina första, historiska steg Murrayfields gräsmatta.

- Men vi får byta om utanför någonstans. Det känns konstigt, men det är så här det är - synen på damidrott är en helt annan på de brittiska öarna än i Sverige, säger Jo-Anna Kriström, 33, en av nyckelspelarna i det svenska succélag som förra året vann EM:s B-grupp och i maj nästa år spelar EM på hemmaplan i Malmö.

Gammaldags synsätt

Britternas sätt att se på damidrott är fortfarande gammaldags - men det förändras.

Men inom rugbyn rivs en barriär i dag.

Damernas kliv in på klassiska Murrayfiled, en arena med kapacitet för 67 500 åskadare, är gigantiskt.

Murrayfield är den skotska rugbyns själ, dess heligaste rum.

- Vi var i Skottland med mitt klubblag Stockholm Exiles förra året och fick åka till Murrayfield på studiebesök. Bara det var stort, man såg till att sno med sig några grässtran hem när ingen tittade, sager Susanne Bengtsson, 33, en av världens främsta kickers.

Nu är det allvar

- Inga kvinnor - och få män - sparkar bollen som Susanne gör, sager Torbjörn Johansson, generalsekreterare i Svenska rugbyforbundet.

En kall höstvind blåser kall över marinkårens träningsplan i Rosyth, en dryg halvmil utanfor Edinburghs medeltida stadskärna, när coachen, nya zeelandaren, John Shand gnuggar klung- och anfallsvarianter med landslagstjejerna.

Alla är sammanbitna och koncentrerade. Det är allvar. För första gången genom tiderna ska Skottland besegras - i deras egen kula.

- Never pick up the ball standing still - if you do that tomorrow you gonna get nailed, skriker Shand till Susanne "Aussie" Carlberg.

Australienfödda Carlberg, 38, är den mest oväntade landslagsspelarna i svensk rugby på senare år.

35 år gammal rörde hon en rugbyboll för första gången - tre år senare ar hon en av landslagets viktigaste spelare.

Vill spela utomlands

En annan viktig - och ny - kugge är Johanna Norberg, 18, som, sett till åldersskillnaden, skulle kunna varit Carlbergs dotter. I slutet av september valdes Norberg till årets rookie inom svensk damrugby. Johanna satsar hårt på sin sport - och ser inte sin framtid i Vänersborg, det svenska mästarlaget.

- Jag ska åka utomlands och spela om ett par år - bara för äventyret, det har jag redan bestämt, säger Norberg. Några pengar finns inte att tjäna utomlands.

Klubbarna fixar jobb

- Men klubbarna hjälper gärna till med att fixa jobb och annat runt omkring. Folk hör av sig lite då och då och jag är intresserad av att komma över till Storbritannien och spela.

Det är precis vad hon skulle behöva för att ta ytterligare ett kliv på utvecklingsstegen, i alla fall enligt generalsekreteraren Torbjörn Johansson.

- Kom Torbjörn, vi behöver hjalp med att binda klungan, ropar ett par landslagstjejer utifrån träningsplanen.

Generalsekreteraren spurtar dit och kastar sig in i klungspelet.

En bild av ett idrotts-Sverige dar entusiasm och glädje spelar större roll än pengar och berömmelse.

Fotbollens motsvarighet till Johansson, Sune Hellströmmer, skulle knappast bli nedropad från sitt kontor på Råsunda om Tommy Söderberg behövde en extra försvarare i muren när Anders Svensson tränar frisparkar.

I dag ska detta nya idrotts-Sverige erövra Skottland.

I vikingahjälm.

Så spelas rugby

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM