Favoritfall i barren

Khorkina ramlade två gånger - 16-årig amerikanska vann

SPORTBLADET

Amerikanskan Courtney Kupets trodde inte sina ögon. Ryskan Svetlana Khorkina har inte förlorat i barr sedan 1994.

I går ramlade hon av två gånger.

- Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv, förklarade 16-åriga Kupets efter sitt oväntade VM-guld.

Foto: ap
”lyckligaste dagen i mitt liv” Amerikanskan Courtney Kupets hade koll på barren i VM.

Efter kvarts- och semifinaler i ungerska Debrecen var bara frågan vilken segerpoäng Svetlana Khorkina skulle få på barren. Hon hade varit totalt överlägsen.

Större favorit fanns knappast. Khorkina har vunnit alla mästerskap i barr sedan 1994 då EM gick i Göteborg, och har sammanlagt 25 mästerskapsguld.

- Jag visste att jag var tvungen att göra något alldeles extra för att kunna hota Svetlana, förklarade en smått chockad Courtney Kupets.

"Det var hemskt"

Khorkina gjorde sitt program efter Kupets, som hade fått 9,550 i poäng av domarna. Det enda som kunde stjälpa henne var ett fall.

Hon gjorde två. I mitten av programmet tappade hon taget om barren. Hon hoppade upp igen, men föll igen bara sekunder senare.

- Det var hemskt när hon ramlade av och jag vet hur det känns när man gör ett misstag på barren. Hon är en fantastisk gymnast trots att hon föll i dag, sa Courtney Kupets.

Svetlana Khorkina lämnade arenan snabbt utan att kommentera sin insats och möjligen var detta en av gymnastikdrottningens sista föreställningar i barr.

Kupets däremot gör sitt första VM och har redan varit skadedrabbad trots sin ungdom. Under en tävling för två år sedan skadade hon sig på bommen och har dragits med hälproblem länge. Men nu fick den 16-åriga jättetalangen utdelning redan i sin VM-debut.

Dubbelt så gammal som Kupets är vinnaren i herrarnas ringar. Hemmafavoriten, Szilveszter Csollany, 32 år, fick den ungerska publiken att dansa genom att vinna en jämn final.

De tog VM-guld i går

Martin Strömberg