”Diska Oneworld”

Proteststorm i Americas Cup

SPORTBLADET

Seglingarna avbröts för hård vind, men ändå stormar det mest på land.

Två konkurrenter kräver nu att den amerikanska båten Oneworld diskvalificeras från America's Cup.

Foto: ap
Italienska Prada och Dennis Connors Stars&Stripes anser att Seattlebaserade Oneworld (på bilden) använt andra lags designhemligheter och nu kräver man att båten diskas.

Italienska Prada och Dennis Connors Stars&Stripes anser att Seattlebaserade Oneworld använt andra lags designhemligheter.

Grunden för anklagelserna är inte nya. Det handlar om ritningar av skrov, däck och mast från regerande mästarbåten Team New Zealand, samt ritningar på segel och mast från Prada. Oneworld har erkänt att man innehaft hemliga dokument, men hävdar att man inte använt dem till sin egen design.

När America's Cups egen skiljenämnd senast tog upp frågan tog det nio månader att fatta ett beslut. Oneworld dömdes då till ett poängs avdrag, i de inledande två omgångarna av utmanarseglingarna Louis Vuitton Cup. Nu när utmanarseglingarna nått kvartsfinalfasen har Parda och Stars&Stripes lämnat in ett dokument på totalt 92 sidor till skiljenämnden, som ska bevisa att Oneworld också använt det hemliga materialet.

''Bara smörja''

Hela affären började när Oneworlds juridiske rådgivare Sean Reeves fick sparken från projektet. Han stämdes för att ha försökt lämna ut hemliga dokument om Oneworld, men i sitt svaromål anklagade i stället Sean Reeves sin forna arbetsgivare för fusk.

- Det mesta är bara ny smörja från Sean Reeves, säger Bob Ratliffe, talesman för Oneworld, till det svenska syndikatet Victory Challenges hemsida.

- Detta är ett desperat agerande av desperata människor som vill strida på land i stället för på vattnet. Våra advokater har gått igenom papperen och det är inget nytt i dem. Vi har redan gått igenom detta en gång, vi har blivit dömda, vi har tagit vårt straff och vi vill gå vidare.

Hissar protestflagg

I den andra kvartsfinalomgången, där fyra båtar tävlar om två semifinalplatser, möter det svenska syndikatet Victory Challenge italienska Prada. Oneworld möter det andra amerikanska teamet, Dennis Connors Stars&Stripes. När seglingarna efter två inställda dagar ska återupptas natten mot måndagen kommer Star&Stripes att hissa protestflagg mot Oneworld.

Amerikanska Oracle och schweiziska Alinghi är redan klara för semifinal - och liksom svenska Victory Challenge utanför protesthärvan.

TT