Sörenstam vann även USA-tourfinalen

Två segrar från rekordet

SPORTBLADET

WEST PALM BEACH, FLORIDA

Annika Sörenstam slutade säsongen som hon startade den - med en seger.

Golfens världsetta spelade suveränt den sista dagen av USA-tourfinalen i Florida och vann med tre slag.

Segern var Sörenstams elfte på USA-touren och 13:e totalt i år.

Hon är väldigt nöjd med att ha vunnit elva tävlingar på USA-touren trots att hon är två segrar från Mickey Wrights tourrekord på 13 under en säsong.

- Hon vann elva tävlingar under en annan säsong, att tangera det betyder mycket för mig. Och att vinna elva tävlingar av 23 spelade - det är nästan 50 procent, sade Sörenstam.

Sörenstam låg ett slag efter ledande Rachel Teske, Australien, avslutningsdagen. Hon sade inför slutvarvet att hon gillade läget, att vara med i tätstriden, och att hon kände sig starkare med tanke på minnet från fjolårets finalvarv då hon gick på 65 slag.

- Så jag vet ju hur man kan spela banan. Det är ett fint minne. Men jag spelar en annan typ av golf i år, slår bollen längre och spelar därför mer aggressivt på par 5:orna, sade Sörenstam inför slutvarvet.

Kom snabbt tillbaka

Hon startade dock inte som en segrarinna på söndagen - gjorde bogey redan på det första hålet. Men självförtroendet från sina rekordsäsonger i år och i fjol är så starkt att hon snart kom tillbaka med birdies på det tredje, fjärde och sedan på nionde och tionde hålet. Bogeyn på det tolfte hålet följdes sedan upp av birdies på det 15:e och det 17:e hålet. Hon gick på dagens bästa resultat, 68 slag, fyra under par.

Rachel Teske var den enda som lyckades hänga med Sörenstam, resten av fältet tappade slag mot tätduon. Teske tappade dock segerchansen genom en dubbelbogey på det 17:e hålet.

- Jag saknar ord. Jag kämpade så hårt den här veckan för jag ville så gärna vinna. Jag gav allt och nu känns allt underbart, sade hon direkt efter segern.

Hade mer att ge

I fjol vann Annika Sörenstam åtta tävlingar, spelade in över två miljoner dollar, gick på drömresultatet 59 slag och satte snittresultatsrekord. Bland annat.

Men det var inte nog för den då 31-åriga tjejen från Bro utanför Stockholm.

- Jag trodde verkligen att jag skulle kunna spela ännu bättre i år. Jag hade just börjat fysträna regelbundet och kände att där fanns mer att ta av. Jag startade också det här året med stort självförtroende efter fjolåret. Jag kände att jag kunde spela avslappnat och kände ingen press på mig. Man kan ju inte känna sig pressad när man kommit från en säsong då man vunnit åtta tävlingar, sade Sörenstam på presskonferensen inför tourfinalen i Florida.

- Hela året har jag känt ett stort självförtroende. Jag har inte blivit stressad av ett dåligt slag eller en dålig dag.

Lång vila väntar

Efter ytterligare en rekordsäsong ska Annika Sörenstam vila - och hon ska vila länge. Inte förrän i mars nästa år tänkte hon göra säsongsdebut. För det tar på krafterna att vinna ofta.

- När jag är i toppstriden jobbar jag som hårdast. Det är ju där jag vill vara, men det tar också mycket på krafterna. Därför känner jag mig tröttare i år än tidigare eftersom jag varit i fler tätstrider.

- Jag kommer att spela färre tävlingar nästa år. Jag tänker inte börja säsongen förrän i mars, jag har elva segrar att försvara och så tillkommer några majorstävlingar. Jag kommer inte att kunna lägga till mer än en eller två tävlingar.

Under vinteruppehållet kommer hon att vila helt från golfen under en tid, ägna sig åt maken David Esch, åka skidor och laga mat. Kanske hinner hon också med att gå en kurs i matlagning.

TT