Laddat för skidskytte i Östersund

…och det kan bli fler världscuptävlingar på grund av snöbristen

SPORTBLADET

Östersund tar över nästa veckas världscuptävlingar i skidskytte från österrikiska Hochfilzen. Och även helgen därefter kan det bli världscup i Jämtland.

– Det är inte klart än, men vi har fått en förfrågan från Slovenien, säger Gun Fahlander, samordnare i den jämtländska arrangörsstaben.

Snöbrist är orsaken till att Hochfilzen och Pokljuka inte kan arrangera sina tävlingar. I Österrike och Slovenien råder värmebölja just nu.

– Jag pratade med Wolfgang Pilchler (tysk skidskyttetränare) häromdagen och fick höra att det var 17 grader varmt nere i Mellaneuropa. Vad jag hört är det ont om snö även i Osrblie i Slovakien där de har de sista tävlingarna före jul – vi kanske blir stationär världscuport den här säsongen, säger Fahlander.

Konstsnön räddar

I Östersund ligger världscupspåren vita.

– Det är inte så mycket natursnö, men vi har sprutat snö för fullt och skidskyttarna är ute och tränar i spåren nu.

Den 20–23 februari har Östersund sina ordinarie tävlingar.

– Och dem håller vi också på och förbereder – det är inga problem att veta vad man ska hitta på innan jul, säger Gun Fahlander.

Östersund har fått garantier för de världscuptävlingar man arrangerar. Någon ekonomisk fara är det inte att ta över en eller flera tävlingar från andra arrangörer.

– Vad det handlar om är att få funktionärer att ställa upp så många dagar, men det ska inte vara några problem. Det är faktiskt många som ringer själva och erbjuder sig att hjälpa till.

Svenskarna i cupen

Martin Fransson