Helena, 19, hotar med att bli norska

”Jag har inte har råd att fortsätta hoppa i Sverige”

SPORTBLADET

En av världens främsta backhoppartjejer är svensk.

Men 19-åriga Helena Olsson kan tvingas lägga av.

Hon får nämligen inte tillräckligt med pengar från skidförbundet för att kunna satsa.

- Det norska landslaget tycker att jag ska tävla för dem, säger hon.

Foto: PRESSENS BILD
HEJ DÅ Sveriges främst tjej i backhoppning, Helena Olsson, funderar på att bli norska. Kontanter och fria resor lockar norrmännen med.

Helena Olsson kom trea totalt i den inofficiella världscupen i backhoppning förra säsongen. Men utrustning och resor till tävlingar är inte billigt - runt 100 000 kronor behövs för en hel säsong. I dag står pappa Set och klubben Sysslebäck för Olssons kostnader. Av det svenska skidförbundet har hon fått "en tusenlapp här och där" men det är ingenting hon märker av säger hon.

- De borde satsa mer på mig - jag är bland de främsta i världen. Mitt mål är att bli allra bäst men om jag inte får stöd av det svenska skidförbundet så kanske jag måste sluta. Jag har inte har råd att fortsätta. I Sverige i alla fall, suckar hon uppgivet.

Har fått ett erbjudande

Alternativet skulle vara att tävla för Norge. Helena går fjärde och sista året på backhoppargymnasiet i Trondheim och tränar professionellt tillsammans med norska landslagshoppare. I grannlandet har man hört sig för om inte Helena kan tänka sig att byta nationalitet.

- Jag har fått ett erbjudande från det norska landslaget som tycker jag ska tävla för dem i framtiden. Där satsas det på dambackhoppning och tjejerna får cirka 10 000 kronor var per år till utrustning. De har tränare som samordnar läger och alla resor betalas av förbundet. Jag ska kolla upp vad som krävs för att bli norsk, säger Helena.

Nästa tävling som Helena har råd att åka på avgörs i Italien, Slovenien och Österrike i mitten januari. I slutet av februari är det dags för den inofficiella världscupen i Tyskland och Österrike. I vår tar hon studenten och möjligheterna till träning på toppnivå kan vara över. I alla fall i Sverige, utan ekonomiskt stöd.

- Det känns ledsamt att inte kunna hjälpa till mer. Men backhoppning är en liten sport med liten budget, och det finns inte mycket pengar att dela ut. Det vi har försöker vi dela ut rättvist, förklarar Bo Grimholm, ordförande i Skidförbundets backhopparkommitté.

Pengar och resor

Andra svenskar som valt Norge

Johanna Garå