Sveriges hopp - Isak, 17 år

”Jag känner ingen press”

SPORTBLADET

I går var det dags för världscupspremiär i backhoppning i finska Kuusamo.

Och debut för det svenska jättelöftet Isak Grimholm.

- Jag känner ingen press, säger 17-åringen.

Foto: Ö-VIKS ALLEHANDA
Isak Grimholm missade i kvalet i går, men får en ny chans i dag.

Sverige har inget backhopparlandslag i år. Men 17-årige Isak Grimholm från Örnsköldsvik ger ändå hopp om framtiden. Han och Kristoffer Jåfs försvarar i helgen de svenska färgerna i världscupspremiären i finska Kuusamo.

"Jag är bättre"

Isak har tävlat framgångsrikt i Continental Cup, som är nivån under världscupen, under hösten. I september noterade han backrekord i K90-backen i Calgary med 104,5 meter och slutade sensationellt tvåa.

Veckan efter blev han fyra och sjua i Salt Lake City.

- Den sista tiden har allt blivit bättre. Jag har hoppat mycket hemma i plastbacken och på så sätt förbättrat min teknik. Vi har varit på träningslägret i Lillehammer och hunnit vänja oss vid snön. Där gick det riktigt bra, säger han.

Misslyckades i kval

I går försökte han kvala in till kvällens världscupstävlingar men fick inte till det. Inte heller Jåfs kommer hoppa idag. Men nu är debuten i alla fall avklarad och Isak får en chans till att kvala in till morgondagens tävlingar.

- Det är skönt att ha världscupspremiären avklarad men jag är inte riktigt nöjd. Hoppningen stämde inte riktigt. Det är smådetaljer som måste rättas till, säger han.

Isak vet vad som krävs för att bli en backhoppare i världsklass.

- Man måste ha bra kroppsuppfattning och gott självförtroende så att man kan plocka fram det lilla extra när det behövs, säger han.

Här är de fem bästa hopparna från förra året

Johanna Garå