Victory Challenge utslagen ur America’s Cup

Prada vann kvartsfinalen med 4-0

SPORTBLADET

Victory Challenge slogs i natt ut ur utmanarserien inför seglingstävlingen America's Cup.

Svensksyndikatet förlorade den fjärde matchen i kvartsfinalen mot italienska Prada med en minut och 37 sekunder.

Kvartsfinalen avgjordes i bäst av sju seglingar och ställningen blev 4-0 till Prada.

Den svenska båten ledde under första kryssen, och var 25 sekunder bakom Luna Rossa inför sista kryssen när olyckan var framme.

Förseglets schackel gick sönder och innan förseglet var hissat igen hade den italienska båten dragit ifrån.

Victory Challenge har seglat 25 matcher i utmanartävlingen Louis Vuitton Cup och vunnit elva.

Prada tog ledningen

Prada hade mer fart över startlinjen och tog ledningen direkt. Vinden var 14 knop och i just dessa vindförhållanden var Orm den snabbare båten och tog en liten ledning på en halv båtlängd.

Ledningen varade till Orm slog. Då tappades ledningen för en kort stund, tills Luna Rossa följde efter i slaget mot vänster.

Då fick Orm ny ledning, med en båtlängd.

Efter 20 minuter låg båtarna helt lika. När de möttes inför toppmärket var Prada i ledningen och kunde runda toppmärket 15 sekunder före. Prada utökade sin ledning på undanvinden och rundade bottenmärket 26 sekunder före, som blev 32 sekunder vid rundningen av toppmärket andra gången.

Det var ingen stor ledning, men halva matchen hade seglats när båtarna gav sig in på den andra länsen, men tiden började rinna ut för Orm. Prada seglade med stort självförtroende på andra länsen och gippade i väg från Orm. Det skiljde över 700 meter mellan båtarna.

OneWorld vidare

Men Orm tog ändå in fem sekunder på länsen. Luna Rossas ledning inför sista kryssen var inte mer än 27 sekunder.

Då gick schackeln sönder.

Prada drog ifrån med en minut och en sekund under sista kryssen. De 16 ombord på Orm kämpade med alla krafter - men det var för sent.

I den andra seglingen mellan de amerikanska båtarna vann OneWorld över Team Dennis Conner med en minut. Ställningen blev 4-0 till OneWorld och även Team Dennis Conner blev alltså utslaget.

TT