Dusan Uhrin slutar som tränare i AIK

Även värvarbasen Söderberg avgår

SPORTBLADET

STOCKHOLM

AIK spolar tränaren Dusan Uhrin.

Nu börjar jakten på en ersättare.

Klubbens fjärde på mindre än ett år.

Inte konstigt att AIK:s vd Sanny Åslund säger:

- Vi behöver en långsiktig lösning.

Förändringarnas nyckfulla vindar har blåst över Råsunda sedan Olle Nordin gick in i väggen i vintras.

Säsongen är slut.

Spelarna har semester.

Det var tid för ro.

Men det här är AIK - svensk fotbolls dokusåpa 2002. Tidigt på fredagen sjukskrevs marknadschefen Dick Lidman för utbrändhet. På eftermiddagen var det dags igen.

För nya givar.

- Jag hade ett samtal i morse med Dusan som är i Prag och vi kom överens om att han går i pension, säger Åslund.

Uhrins kontrakt på 18 månader avslutas omedelbart. Tjecken blev bara fem månader gammal i klubben.

Diskade sig själv

- På sätt och vis diskvalificerade han sig själv med en massa konstiga uttalanden den senaste tiden. Vi måste ha en tränare som brinner för sitt jobb. Dusan var en duktig fotbollstränare. Men det krävs mer än så, säger Åslund.

Uhrin var en chansning när han anställdes efter Peter Larsson under VM-uppehållet i somras. Hans engelska var högst bristfällig, hans kunskaper om svensk klubblagsfotboll låg på samma nivå. Möjligen var han rätt man, men vid fel tidpunkt.

Sanny Åslund:

- Han är 60 år, har inget behov av pengar. Det är sånt som händer under livets gång. Jag kanske trodde för en vecka sedan att han skulle fortsätta. Men under resans gång klarnade det att han inte ville fortsätta.

Ett av Stefan Söderbergs sista jobb i AIK efter 13 år blir nu att tillsammans med bland andra nye Kesfaludy och spelarrådet (Andreas Andersson, Andreas Alm och Svante Samuelsson) hitta rätt man att leda AIK de kommande åren.

"Behöver långsiktighet"

- Personligen tycker jag att AIK behöver en tränare som får alla i klubben att dra åt samma håll. En tränare som Tommy Söderberg, säger Stefan Söderberg.

- AIK behöver långsiktighet och kontinuitet för spelare och ledare, påpekar Peter Kesfaludy.

Som sportchef får 36-åringen uppgiften att styra klubbens sportsliga verksamhet mot en ny inriktning. AIK ska fostra fler unga spelare - och köpa färre etablerade.

- Scoutingen kommer att prioriteras upp. Vi måste bli bättre på det. Peter kommer inte att ha Stefan Söderbergs plånbok, säger Åslund.

När kan ni ha en ny tränare klar?

- Det vet vi inte. Vi ska börja diskussionerna omedelbart. Vi börjar träna den 6 januari och den 8:e är det Nackas Minne. Till dess vill vi ha det klart. Vi får leta i lådorna där vi har alla möjliga listor på tränare. Vi har ju en viss vana vid det här, säger Åslund.

Fakta: AIK:s turbulenta år

Henrik Skiöld/TT