”Gubbar” - och målkungar

Shearer: Det har aldrig varit så roligt som nu

SPORTBLADET

En del håller längre än andra.

Alan Shearer är 32 år gammal och lika het som någonsin - han leder Premier Leagues skytteliga.

- Det har aldrig varit så roligt att spela fotboll som nu, säger Newcastlestjärnan.

Foto: AP

Det är tufft på toppen. Speciellt för forwards som får ta emot mycket stryk.

Ändå finns de. Spelarna som fortsätter att göra mål år efter år - trots att de passerat 30-årsgränsen.

Alan Shearer fyllde 32 i somras och leder Premier Leagues skytteliga. I tio år har han gjort mål på löpande band.

- Det är antagligen på grund av att jag inte spelar landslagsfotboll längre som det går bra för mig. Det har aldrig varit så roligt att spela fotboll som det är nu, säger han.

Slutat i landslaget

Efter Englands misslyckade EM-turnering 2000 lämnade Shearer landslaget för gott. Många tolkade det som ett tecken på att karriären var på väg att ta slut.

Fel.

Alan Shearer har fortsatt att ösa in mål i klubblaget Newcastle. Förra säsongen kom han tvåa i Premier Leagues skytteliga och den här säsongen ligger han just nu i delad ledning.

Newcastles manager Bobby Robson är övertygad om att koncentrationen på klubblaget hjälpt Shearer.

- Jag har aldrig sett honom så fräsch och vältränad som nu, det är ingen tvekan om att han tagit rätt beslut.

Redan i debuten för Southampton som 17-åring visade Alan Shearer att han har ett osedvanligt målsinne. Den unge talangen gjorde ett mäktigt hat trick mot Arsenal.

Efter fem år och 43 mål för Southampton såldes han 1992 till Blackburn för 3,6 miljoner pund. Där sköt och nickade han in 112 Premier League mål på fyra säsonger. Alan Shearer vann skytteligan tre år i rad innan Newcastle köpte "hem" honom för 15 miljoner pund vilket gjorde honom till världens dyraste spelare 1996.

Alan Shearer är en ikon i Newcasteregionen. Han är uppväxt där, men i motsats till andra stora personligheter som Sting, Bryan Ferry och Paul Gascoigne som också lämnat staden och rest söderut, så har Alan Shearer återvänt.

- En anledning till att jag trivs med fotbollen är förstås att jag spelar för Newcastle United, säger han.

"Han är oersättlig"

När Alan Shearer dundrade in en frispark mot Manchester United i november var det hans 100:e mål för Newcastle. Tidigare har Alan Shearer hunnit med 112 mål för sin tidigare klubb Blackburn. Totalt är han uppe i 216 mål i Premier League. Ingen annan spelare har gjort 200 mål, tvåan Andy Cole har ännu inte passerat 150 målsgränsen när det gäller Premier Leaguemål.

Lagkompisen Kieron Dyer är lyrisk över Newcastles skyttekung.

- Han är den ende i laget som är oersättlig. Alan klarar av att göra mål på många olika sätt. Han skjuter från 25 meter, han nickar och han är snabb att hugga på returer inne i straffområdet.

Har ändrat spelstil

Även om Alan Shearer har kvar sin målfarlighet så är han en annan i dag jämfört med när han vann ligan med Blackburn för åtta år sedan.

15 år på topp har kostat på. Ett knä och en hälsena har Alan Shearer tvingats operera. Plus ett tiotal mindre operationer.

- Skadorna har gjort att jag ändrat min spelstil. När jag var 23 sprang jag på allt. Jag vet inte om jag är bättre idag men jag känner mig minst lika stark, säger han.

Alan Shearer

Inget mer landslagsspel för Shearer.

Gianfranco Zola

Foto: AP
Har vunnit serie A.

Sergej Fedorov

Foto: AP
Vann VM med Sovjet.

Teddy Sheringham

Foto: AP
Trippelvinnare 1999.

Roberto Baggio

Foto: AP
Tog VM-silver 1994.

Mario Lemieux

Foto: AP
Är klubbägare.

Brett Hull

Har två Stanley Cup-titlar.

Thomas Reckmann