Primoz - både först och störst

SPORTBLADET

Primoz = den förste, den främste.

Pappa Toni Peterka, själv gammal backhoppare, visste vad han gjorde när han gav sin son namnet Primoz.

Nyårsdagens Garmisch-vinnare Primoz Peterka föddes 28 februari 1979 och firar alltså sin tjugofjärde födelsedag den 28 februari i år, en fredag.

Samma dag avgörs sista backtävlingen vid årets VM i Val di Fiemme, lilla backen (K 95).

Låter väl passande...

Foto: AP
Primoz Peterka vann överraskande i Garmisch.

Den än så länge dock 23-årige slovenens seger i den klassiska Ga-Pa-backen var mycket glädjande men också sensationell.

Snacket i förväg handlade mest om finländaren Janne Ahonen, om österrikarna Andreas Goldberger, Andreas Widhölzl och den Martin Höllwarth som vunnit tre tävlingar i vinter plus naturligtvis allra mest om tysken Sven Hannawald, vinnare av den första tävlingen i Oberstdorf och fjolårets historieskrivare med vinst i alla fyra tävlingarna men också knäskadad i början på säsongen.

Visserligen hade Primoz Peterka vunnit säsongens allra första världscuptävling i Kuusamo i slutet på november och blivit trea dan därpå, men sen dess var resultatraden inte särskilt imponerande: 16 - 20 - 12 - 11 - 13 - 10 - 7 (Oberstdorf).

Men segern i Kuusamo var Peterkas första sedan säsongen 1997-98, då han tog sin andra raka världscup och vann fyra tävlingar; bland annat i Falun.

"20 procent är träning, 80 procent är talang"

Peterka hade slagit igenom i stor stil som underbarn säsongen före, då han endast 18 år gammal tog hela cupen i överlägsen stil och vann hela sju tävlingar.

Men efter de två succéåren har ingenting lyckats. Framgångarna och populariteten i hemlandet steg honom åt huvudet, och att döma av tränaren Gabriel Gros omdöme hade han tydligen haft mycket gratis:

- Bara 20 procent av framgångarna beror på träning, 80 procent på talang...

Själv sa Peterka så här efter onsdagssegern med två jämna hopp på 123,5 meter:

- Jag vet inte riktigt vad som hände de där åren. Jag var så ojämn. Kanske var jag rädd för mig själv...

Första gången Peterka jr stod i en hoppbacke var som 5-åring, han började träna som 6-åring och som 10-åring satte pappa Toni honom i den speciella sportskolan i Planica, skidflygningens hemort på jorden, och vid 12 växlade han till V-stil, inspirerad av en viss Janne Boklöv.

På lördag hoppar Peterka & Co i Innsbruck och veckan avslutas i Bischofshofen på trettondagen.

Förgäves tittade jag under tv-sändningen efter en gammal favorit, Toni Nieminen som 16 år gammal var världens bäste och 1991-92 inte bara vann tre av backhopparveckans tävlingar och var 0,5 poäng från segern i den fjärde utan också hoppade hem två guld och ett brons i Courchevel-backen under Albertville-OS.

Var ute och festade - nu är säsongen över...

Sen dess har Lahtisgrabben inte haft en enda framgång, han till och med försvann helt några år, men inför förra säsongen gjorde han en allvarligt menad comeback. I Salt Lake City-OS var han 16:e man i lilla backen och så sent som i världscuptävlingen i Titisee-Neustadt 14 december tia.

I Hufvudstadsbladets årskrönika från A till Ö hittar jag förklaringen:

"Ö = Öl är ingen sportdryck. Det vet backhopparen Toni Nieminen. Nyligen snubblade han efter krogkvällen ute på gatan och är nu ur spel resten av säsongen."

Meddelas endast på detta sätt - samtidigt som jag tänker på ett gammalt ordspråk:"Har ni sett mej flyga, sa han som ramlade ner från kyrktaket...".

Lasse Sandlin