Sport dominerar på tittartoppen - en svensk lavin som börjat mullra

SPORTBLADET

Man behöver inte direkt vara någon slipad sociolog för att inse hur stort och brett och grundmurat idrottsintresset är i det här landet. Trots detta häpnar även jag, som ändå varje vecka tycker till om Sport i tv i Sportbladet, över den tittarstatistik som presenteras nedan.

Visst, topparna har en bit kvar till de 5-6 miljoner som såg Tre Kronor i början av 1970-talet. Men vilken mängd av toppar, och vilken mångfald på idrotterna! I ett land som England kan tv-fotboll locka gigantiska tittarskaror, kanske likaså någon besynnerlig testmatch i nåt som liknar brännboll, andra sporter gör sig inte besvär. Men vi svenskar samlas i miljoner för att tillsammans hyperventilera inför allt från fotboll, ishockey, skidor, friidrott och curling (visst!), till det landslag som uppenbarligen trängt sig längst in i vårt kollektiva hjärta, d v s handbollens herrar.

Att TV4 gjorde ett klipp när de häromåret skrev ett avtal med handbollens bossar är ingen nyhet. Redan vid VM 2001 lockade finalen Frankrike-Sverige 2,6 miljoner tittare. Sent samma år blev sedan damernas VM en smått sagolik tittarsuccé - en episod som redan skrivits in i TV-statistikens eventuella historieböcker.

Lasse Berghagen räcker inte till

Men allt detta var en enkel försmak inför EM på hemmaplan i skiftet januari/februari 2002. Den högdramatiska finalen Sverige-Tyskland fick inte bara finalarena Globen att likna en tryckkokare. Hela riket jäste under några timmar. Över tre miljoner (3 062 000) såg Sverige kvittera i slutsekunderna för att sedan avgöra i förlängningen.

Tre miljoner. Det är nästan DUBBELT så många som såg årets populäraste TV-långfilm ("Hälsoresan") och nära 800 000 fler än toppsiffran för en omsusad historia som "Allsång på Skansen". De enda program som lockade fler till tv-apparaterna än Magnus Wislander, Robert Perlskog & co var nya och gamla folkhems-instutiioner som "Melodifestivalen", "Kalle Ankas jul", "Så ska det låta" respektive "Expedition Robinson".

Men det räcker inte med detta. Av årets 20 mest sedda program är halvdussinet sportföreställningar. För några år sedan handlade det om maximalt ett par stycken. 2001 fanns där fyra om man inkluderade "Idrottsgalan". Sportintresset ökar ständigt, det är ingen chimär som ligger bakom t ex Sportbladet.

Och det är inte bara handbollen som nu stadigt presenterar siffror på två-tre miljoner. Sveriges VM-matcher i fotboll lockade också skaror av liknande storlek. Ta bara Sverige-Senegal som ståtar med drygt 2.8 miljoner.

Tidigt en söndagsottan! I ett Sverige som äntligen upplevde sommarhetta!

Kanske är det just den siffran som vid lite närmare analys är mest remarkabel av dem alla. Allra helst som det svenska fotbollslandslaget länge inte alls var någon pålitlig TV-magnet. Men det var före VM 1994. Nu sätter t o m Kanal 5 - annars en i princip sportointresserad kanal - sina årsrekord när det vankas Zlatan och gänget i något mästerskapskval.

Curling lockade 1,5 miljoner

Men det finns fler uppseendeväckande siffror på listan. Som den antydda curlingen. Såväl herrarnas som damernas OS-tävlingar lockade 1,5 miljon att beskåda idogt sopande av konstfryst is. Det är lika mycket som den flitigt marknadsförda "Beck-serien" i TV4. Magdalena Forsberg, Pernilla Wiberg, Per Elofsson, alla fick de nästan tre miljoner att uppsöka tv-soffan under OS-veckorna i Salt Lake City. Och apropå skidor så "Vasaloppet" lockade 1.729.000 miljoner.

Det är exakt 31.000 färre än året innan. Snacka om trogna tittare.

Till och med hårt kritiserade svenska hockeykrigare drar fortfarande storpublik. 2,8 miljoner genomled när vitryssen Kupat fick för sig att slänga iväg ett fatalt skrämskott mot Tre Kronors Tommy Salo i OS, några av oss deppar fortfarande. Men vi var likafullt hyfsat med vid VM i Sverige. 1,5 miljon såg Tre Kronor-Slovakien i semifinalen. Rekord för sändande TV3.

Avslutningsvis: Någon kanske muttrar att siffror som dessa bara förekommer vid unika toppevenemang. Dem kan jag informera att nästan 300 000 såg på när Anja Pärson körde världscupslalom i slovenska Maribor i januari. I "lilla" "Eurosport".

Nej, vi har nog bara sett början av det svenska intresset för sport i TV.

Tv-toppen 2002

ARTIKELN HANDLAR OM