”De får inte tappa fler kilon”

Norska hopparna tvångsvägs varje vecka

SPORTBLADET

Norske förbundskaptenen i backhoppning Mika Kojonkoski kräver att hans hoppare ska väga sig inför varje tävling.

Han är rädd för att de ska drabbas av anorexi.

- Det finns landslagshoppare i Norge som absolut inte får bli tunnare, säger finländaren.

Diskussionen om undernärda backhoppare har pågått länge och bilder på den tyska stjärnan Sven Hannawald - med bar överkropp - i somras fick folk att reagera än mer kraftfullt. Men ingenting har hänt. Tvärtom. Enligt Mika Kojonkoski är problemet större än någonsin.

- Jag vill inte gå in på namn. Men jag har sett hoppare i Finland och Österrike, där jag också varit förbundskapten, som lider av anorexi. Ögonen har stått ut från huvudet på dom och det vill jag inte se i Norge, säger Mika Kojonkoski till Verdens Gang.

Tar i med hårdhandskarna

Nu tar han i med hårdhandskarna. Sedan han blev förbundskapten i Norge har han tvingat alla hoppare i landslaget att väga sig.

- En gång i veckan gör dom det själva och meddelar mig resultaten på en lapp. Sedan, inför varje tävling, är jag själv med när dom ställer sig på vågen och alla resultat hamnar i min dator, säger Mika Kojonkoski.

Sedan backhoppningen gick från klassiskt till v-stil har idrotten ändrat sig. Plötsligt är det de fjäderlätta hopparna som når resultat och det har lett till bantningshysteri bland de aktiva.

- Jag vill ha full kontroll. De norska hopparna är tunna. Naturligt lätta? Ja, men dom får inte tappa fler kilo, säger Kojonkoski.

Att ämnet är känsligt visar åkarnas reaktioner. Norske stjärnskottet Sigurd Pettersen och landslagskompisen Roar Ljökelsöy vägrar uppge vad de väger.

"Trista konsekvenser"

- Om en 16-åring läser det här och jag berättar vad jag väger så kan det få trista konsekvenser. Jag vill inte bidra till någon vikthysteri, säger Sigurd Pettersen.

Björn Einar Romören är mer pratsam och uppger att han väger 63 kilo och är 182 centimeter lång.

- Det är ingen hemlighet att vikten spelar in i backhoppning. Men å andra sidan kan man inte vara för tunn, eftersom man då inte har kvar styrkan och uthålligheten.

Romören tycker att förbundskaptenen Mika Kojonkoskis - något oväntade krav - är bra.

- Det är ju för vårt eget bästa han gör det, säger han.

Patrik Thornéus