”Det känns som ett erkännande”

Herrlandslaget i goalball får Stora Sportpriset 2002: Det är jätteroligt

SPORTBLADET

"Spela som virvelvindar" är förbundskaptenens filosofi.

Nej, det är inte Lars-Tommy som lagt till ett nytt avsnitt om väderformationer i sin svarta pärm.

Orden kommer från Henrik Bergkvist vars okända svenska landslag i år blev världsmästare i den globala sporten goalball.

För denna prestation tilldelas de Aftonbladets Stora Sportpris 2002.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
SKJUTER SKARPT Niklas Hultqvist tar i för fullt och avlossar ett rotationsskott där han snurrar ett varv innan han skickar iväg bollen. De hårdaste skotten i goalball kommer upp i närmare 80 km/h.

Sportbladet avslöjar den glada nyheten för fyra av de sex världsmästarna när vi träffas i Stockholm en kall söndagseftermiddag i slutet av december.

- Det är jätteroligt att få priset - det känns som ett erkännande. Många tänker säkert att "det är väl fint att de handikappade får hålla på och spela någonting som någon slags rehabilitering". Så är det inte, säger centern och Hammarbyspelaren Boris Samuelsson.

- Och vi är inte världsmästare i nån liten sport där bara åtta länder håller på, utan det är stenhård konkurrens. Man kan inte bara promenera in på VM och ta medalj utan det ligger mycket slit bakom.

Goalball utvecklades efter andra världskriget i syfte att rehabilitera krigsskadade som helt eller delvis förlorat synen.

I dag utövas sporten i 112 länder och är en kombination av handboll, volleyboll och bowling. Man spelar med bindlar och använder en boll med bjällror i.

"Det krävs styrka"

Världsmästarna ställer gärna upp och förklarar hur sporten går till i den kyliga Gubbängshallen.

Det är bara Boris Samuelsson som är helt blind men han är ända med och lattjar fotboll när vi anländer. De byter till goalball och ögonbindlarna åker på.

Det är imponerade att se hur lätt de rör sig på plan. I försvaret slänger sig spelarna huvudlöst utan att krocka och i skottmomentet drar de iväg bollen med kraft nerifrån tårna.

Vad krävs för att bli en bra goalballspelare?

- Styrka för att kasta, smidighet i försvaret och kondition för att orka koncentrera dig. På tio sekunder ska man hinna rädda bollen liggande, resa sig och få iväg ett skott. I och med att klockan går från det att vi har kroppskontakt så är det svårt när man inte kan "limma" bollen. Men vi är bland de bättre i världen på detta och då hinner vi med mer, berättar Samuelsson.

Enorm prestation i VM

Vilka sinnen använder ni mest?

- Hörseln först och främst. Inte bara för att lyssna efter bollen men också efter var motståndaren skjuter ifrån. Man måste även ha bollsinne och balans. Vi har stenkoll på varandra när vi rör oss på plan, och man måste vara så tyst som möjligt.

Kan man vara tyst när man ska "spela som virvelvindar"?

- Uttrycket myntades av Henrik (Bergkvist, förbundskaptenen) och betyder att backarna ska röra sig runt centern och byta kanter med boll - allt för att förvirra och överraska motståndarna, berättar Samuelsson.

Virvelvindarna stod för en enorm prestation i VM i september. Sverige kom tvåa i gruppen efter fyra vinster och två oavgjorda matcher.

I kvarten besegrades Spanien med klara 8-1 och i semin hade Danmark inget att sätta emot det svenska laget fullt av självförtroende.

Hultqvist finalhjälte

Så var det dags för finalen. Åter igen stod Litauen, som man spelat lika med i gruppen, för motståndet.

- I paus stod det 1-1 och Litauen gjorde mål på straff direkt i början av den andra halvleken. Det var ju lite snopet men det fanns inte i våra hjärnor att vi kunde förlora. I andra minuten kvitterade vi och efter en tempoväxling stod det 4-2 till oss, berättar Samuelsson.

Det blev dramatiskt på slutet för med 19 sekunder kvar kvitterade Litauen till 4-4. Matchen fick avgöras i sudden death.

Då avgjorde Niklas Hultqvist med sitt fjärde mål.

- Man brukar ju fråga vinnare hur det känns och jag förstår varför folk blir mållösa. Man fick någon slags ecstasykick. Det var långt häftigare än jag kunde tänka mig.

Hur häftigt de kommer gå fram i EM i juni och OS året därpå återstår att se. Men en sak är säker. De svenska världsmästarna är värdiga vinnare av Aftonbladets Stora Sportpris 2002.

Motiveringen

Så spelas goalball - här är reglerna...

... och de här har vunnit Stora Sportpriset tidigare

Johanna Garå