”Vi tar 168 medaljer”

Unik guide inför årets alla mästerskap - med Lasse Sandlins tips

SPORTBLADET
Sportblades krönikör Lasse Sandlin.

BADMINTON

0-0-0 (inget guld, inget silver, inget brons)

18–23 mars: lag-VM, Eindhoven, Holland.

12–18 maj: VM, Birmingham, England.

Sandlins tips: Inga VM-medaljer.

Bästa svenskar just nu på världsrankingen: i herrsingel 44) Rasmus Wennberg, i damsingel 19) Sara Persson och 31) Marina Andrijevskaja, i herrdubbel 28) Fredrik Bergström/Henrik Andersson, i damdubbel 9) Johanna Persson/Elin Bergblom och i mixeddubbel 11) Fredrik Bergström/Jenny Karlsson.

BANDY

0-1-0

23–30 mars: VM, Archangelsk, Ryssland.

Sandlins tips: VM-silver.

Utklassningssiffrorna 6–1 till Ryssland i VM-finalen i Uleåborg för två år sen, och även om man kan anta att en sån som Magnus Muhrén gått framåt sedan dess är risken större att Sergej Lomanov jr gått framåt ännu mer. Dessutom Svesjnikov, Obuchov, Sjamsutov...

En värdemätare på de båda lagens aktuella slagstyrka får vi om två veckor: fredag 10 januari i Lidköping och söndag 12 januari i Trollhättan.

BANGOLF

1-2-0

20–23 augusti: EM, Bad Munder, Tyskland.

Sandlins tips: Ett EM-guld, två EM-silver!

Världsmästarinna i fjol, europamästare i år – inte heller 2003 lär någon i hela världen slå Karin Wiklund!

Guld igen alltså för den 28-åriga lärarinnan från Uppsala som för tolv år sedan följde med brorsan på ett träningspass med Uppsala BGK och vann ”allmänhetens tävling”.

Priset? Ett medlemsskap i klubben...

EM-guldet i Prag vann hon med fyra slag före tvåan Elisabeth Gruber från Österrike, 296 slag över 216 hål.

Fullständigt förkrossande överlägsen var Karin Wiklund vid årets SM i Borås, då hon gick de 168 hålen på 208 slag – mot 246 för tvåan Elisabeth Björklund, Tantogården.

En segermarginal på 38 slag – och ändå var det fjolårets VM-tvåa som nu var SM-tvåa...

Räkna också med medaljer för Sundsvalls lovande Sandra Nordin – EM-fyra redan i Prag och rankad etta bland världens juniorer – och för någon av herrarna Carl-Johan Rynér, Jan Strandberg eller Jesper Andersson, världsetta bland juniorer.

BASKET

0-0-0

5–14 september: EM-slutspel, basket, herrar (Borås, Luleå, Norrköping, Södertälje och Stockholm).

Sandlins tips: Ingen EM-medalj.

EM lottas i Stockholm 14 februari, en lottning som inte betyder något för tipset.

Hör bara: Jugoslavien, Litauen, Grekland, Spanien, Tyskland, Kroatien och Italien redan klara.

Näst i tur, enligt en kvalificerad gissning på Eurobasket 2003:s hemsida: Ukraina, Turkiet, Bosnien, Frankrike, Lettland (84–69 mot Sverige i lördags), Ryssland och Slovenien.

Plus att det om den 16:e och sista platsen står mellan Israel och Ungern.

Ingen medalj där inte, ingen repris av volleybollundret från 1989.

Fest blir det ändå.

BILJARD

0-0-0

29 mars–6 april: EM, Pool, Bailystok, Polen.

Sandlins tips: Ingen EM-medalj.

BILSPORT

1-1-0

5–9 februari: VM Rally, deltävling, Svenska rallyt.

5–6 juli: EM Rallycross, deltävling, Höljes.

24–27 juli: EM Dragraqcing, deltävling, Mantorp.

7 september: EM Banracing, deltävling, Anderstorp.

Sandlins tips: Ett EM-guld, ett EM-silver.

Inget att hoppas på i rally, där Kenneth Eriksson i fjol var bäste svensk som13:e man. Men i rallycross blir det en repris av det överlägsna 2002:

EM-guld till Kenneth Hansen och EM-silver till Per Eklund.

Så mycket mer vågar inte jag hoppas på. Jag har ju inte ens körkort...

BORDTENNIS

1-0-1

29 mars–6 april: EM, Courmayeur, Italien.

Sandlins tips: Ett EM-guld, ett EM-brons.

Inte blir det lätt för förbundskapten Peter Sterneborg med Jan-Ove Waldner fortsatt sjukskriven och med en Jörgen Persson som allt emellanåt har sina krånglande diskar i nacken.

Men tipset blir ändå EM-guld till herrlaget – för 15:e gången! – och ett singelbrons till den av Peter Karlsson eller Jörgen Persson som får bästa lottningen.

I samband med Pro Tour-finalen i Stockholm för någon vecka sedan såg jag i världsrankingen den imponerande bredd som visar, att vi har sju svenskar bland världens 68 första:

13) J-O, 20) Jörgen, 21) Peter, 35) Fredrik Håkansson (guldhjälten från EM-finalen mot Tyskland i Zagreb i våras), 43) Jens Lundqvist, 65) Magnus Molin och 68) Magnus Månsson.

Inom samma 68 ryms också 18 kineser, fem koreaner plus tio ytterligare icke-européer, och det blir alltså inte så många över för övriga europeiska länder.

Tyskland och Frankrike har fyra man däruppe, men inget annat land mer än två.

Höstens framgångsrika spel i Europaligan har dessutom bäddat för en bra seedning i lagtävlingen, där de ligans tre gruppvinnare semifinalseedas och går in i först i kvartsfinalspelet.

Efter 3–0 mot Kroatien i Zagreb, 3–0 mot Grekland i Köping och 3–1 mot Tjeckien i Hodonin har Sverige nu vunnit sin grupp.

Spelat har Jens Lundqvist (3–0), Peter Karlsson (2–0), Fredrik Håkansson (2–1), Mattias Stenberg (1–0) och Jörgen Persson (1–0) – Jörgens seger mot den grekiske GP-finalisten Kreanga – så vinsterna kommer faktiskt även utan J-O.

Lägg därtill de goda vibrationer Peter Karlsson kommer att få i VM-arenan, Forum Sport Centre i Courmayeur i Aosta-dalen i skuggan av Mont Blanc, där Peter i maj vann Italian Open och tog sin första titel, sen han vann EM 1999.

4–0 i finalen mot kroatiske världstian Zoran Primorac efter underlägen i både andra och fjärde set.

19–25 maj: VM, singel och dubbel, Paris, Frankrike.

Sandlins tips: Inga VM-medaljer.

Till VM har J-O har ytterligare två månader på sig efter EM, och det är väl möjligt, att han kanske kan delta.

Men medalj? Glöm det!

Nån enstaka europé som tysken Boll, vitryssen Samsonov, österrikaren Schlager eller greken Kreanga kommer säkert att spränga sig in bland alla kineser, men räkna med att framtiden är Kinas.

Det är bara att titta på juniorernas världsranking, födda 1984–85: där är bäste svensk UEM-trean Johan Axelqvist, Köping på 22:a plats och Ilirian Krasniqi, Ängby ligger 62:a. I topp sex kineser på rad varav två man, fyran Zhou Bin och sexan Zhang Jike, är födda 1988! Två 14-åringar...

Tjejlistan är ännu värre med tio kinesiskor på platserna 1–10. Etta Guo Yue, född 1988, och fyra Li Xiaoxia, också född 1988. Svenska toppar: 32) Marie Olsson, Spårvägen och 63) Frida Johansson, Råå, båda födda 1984.

I Paris blir det gott om löksoppa, rillette (kokade fläsktärningar) och ostron. Men tji medaljer.

BOWLING

1-1-1

11–20 september: VM, Malaysia.

Sandlins tips: Ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons.

Bowling är en sport som ransonerar sina VM-evenemang, endast vart fjärde år, men då brukar det ramla in en del svenska medaljer.

Näst senaste gången, 1995 i Reno, blev Sverige bästa nation med ett guld (2-mannalaget Raymond Jansson – Tomas Leandersson), fyra silver och två brons.

Senaste gången, 1999 i Abu Dhabi, blev det två svenska guld och ett brons. Guld både till herrarnas 2-mannalag (Patrick Backe och Martin Blixt) och till 5-mannalaget (där även Göran Carlsson, Johan Damberg, Raymond Jansson och Tomas Leandersson ingick) – ”bowlingens blå band”, 89 poäng före USA. Dessutom brons till Leandersson i All Events.

Herrarna har med sin breda topp de största chanserna i år också och en bra värdemätare blir Världscupen för lag i Odense 18–23 februari, dit både herr- och damlagen redan är uttagna. Saknas gör Tomas Leandersson, upptagen hemma i Kristinehamn av sin nya hall, som beräknas stå klar i månadsskiftet januari–februari.

– Vår ambition är att vinna världscupen, säger coachen Magnus Johnsson, som också kan glädja sig åt att Tomas Leandersson givit klartecken för en satsning mot VM.

Anders ”Linus” Öhman utsågs nyligen Årets bowlare. Han var på pallen i nio internationella tävlingar under 2002 och kom bland annat tvåa i World Ranking Masters-finalen.

”Linus”, just nu tvåa på europarankingen efter belgaren Gary Verbruggen, 1999 års singelvärldsmästare, och Tomas Leandersson bildar stommen i VM-laget, som kommer hem med minst tre medaljer.

Nya damcoachen Catharina ”Cacca” Blixt Jeppsson har blandat friskt i sitt lag till Odense. Hon satsar på en 21-årig debutant i Malin Glendert från Helsingborg men har också givit plats för 46-åriga Christel Carlsson från Örgryte och de båda rutinerade 39-åringarna Susanne Olsson och Christina Dahlgren.

I Odense saknas Jessica Olsson, men det lär vara av nån sorts taktiska skäl.

BOXNING

1-1-1

11–18 maj: EM, damer, Pecs, Ungern.

Sandlins tips: Ett EM-guld, ett EM-brons.

Det blev praktfiasko vid VM i Antalya i oktober för de svenska damboxningspionjärerna – ja, du vet väl att Sverige var första landet i världen att sanktionera damboxning från sitt boxningsförbund...

Frida Wallberg (60 kg) direkt ut mot en polska som sen diskades för att ha gått några proffsmatcher, ny chans för Frida men ut igen mot en brasilianska – Maria Nilsson (57 kg) ut i kvartsfinalen mot grekiskan Maria Semagolou – Anna Laurell (75 kg) ut mot vitryskan Olga Slavinskaja – Katrin Enocksson (54 kg) ut mot en amerikanska.

Men nu gäller det EM, och dags för revansch. Framförallt för de båda detroniserade världsmästarna Wallberg och Laurell som tar medalj båda två; guld resp. brons.

Josefina Tengroth, som slog Maria Nilsson i SM-finalen och fick priset som tävlingarnas bästa boxare, ska också bli intressant att följa. Men medalj redan nu är nog inte att räkna med.

12–21 juli: VM, Bangkok, Thailand.

Sandlins tips: Ett VM-silver.

Sverige har i dag en enda amatörboxare av världsklass, fjäderviktaren (57 kg) Majid Jelili, som vägrar bli proffs och har siktet helt inställt på Aten-OS.

Den Marocko-födde djurgårdaren, som tog VM-brons i Belfast 2001, vann Tammerfors-turneringen i höstas och utsågs till turneringens bäste boxare.

I Nizjnevartovsk i Ryssland gick han i december till final men föll där stort (6–16) mot Raimkol Malakbekov. Den ryssen gäller det att undvika fram till final.

BROTTNING

3-2-6

1–4 maj: EM, damer, Riga, Lettland.

10–14 september: VM damer, New York, USA.

Sandlins tips: Ett EM-guld, ett EM-silver, två EM-brons, ett VM-silver, ett VM-brons.

På tjejsidan är Sverige en stormakt inom brottningen. I fjol blev det ett guld (Sara Eriksson, 59 kilo) och ett silver (Ida Hellström, 51) i EM – två silver (Lotta Andersson, 59, och Sara Eriksson, 63) och två brons (Ida Hellström, 51, och Ida-Theres Karlsson, 56) i VM.

Att SOK nu för första gången stöttar dambrottningen betyder mycket. Hellström, Andersson och Karlsson ingår i talanggruppen, medan den 29-åriga veteranen Eriksson får ett skräddarsytt stöd.

Guld och silver till medaljmaskinen Sara som förlorade VM-finalen senast på fall mot japanskan Kaori Icho, silver och brons än en gång till Ida, och varsitt brons till Lotta och Ida-Theres.

Medaljer i massor till de starka töserna från Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrumps land.

16–18 maj: EM, herrar, Belgrad, Jugoslavien.

2–5 oktober: VM, Créteil, Frankrike.

Sandlins tips: Ett EM-guld, två EM-brons, ett VM-guld, ett VM-brons.

Ara Abrahamian (84 kilo) har skämt bort oss nu i två år med två VM-guld och två EM-silver.

Efter de båda EM-finalförlusterna tog Ara omedelbart revansch i VM: 2001 förlorade han i EM mot ryssen Alexej Misjin, 0–5, men slog honom på fall i VM-finalen – 2002 förlorade han i EM mot den dubble OS-ettan Hamza Yerlikaya från Turkiet, en förlust som han sen tog revansch för i VM:s kvartsfinal.

I VM-finalen mötte Ara 1998 års världsmästare ryssen Alexander Mensjikov, låg under med 1–0 men en krysstagskoppling vände matchen och gjorde guldet svenskt. Ara är inte lastgammal, bara 27 år, och kommer att glädja oss i många år. Guld både i Belgrad och Créteil.

Vår andre regerande världsmästare, Jimmy Samuelsson (66), får det inte lika lätt trots att han hela tiden utvecklas under ledning av sin tränare Ryszard Swierad. I Haparanda Cup nyligen finalförlorade han till exempel mot ryssen Sergej Kountarev. Jimmy har ännu inte bestämt sig för om han ska vara med på EM. Han satsar först och främst på att försvara VM-guldet, och därefter är OS i Aten det stora målet. Jag tror på brons.

Räkna inte heller bort ”veteranen” Martin Lidberg, europamästare 2000 i 85 kilo men nu av Ara A upptvingad till 96 kilo! Martin jobbar med att vara som bäst i den nya klassen i Aten nästa år. Ett EM-brons blir en bra morot på vägen dit.

Eddy Bengtsson (120) har enligt egen åsikt ”hittills inte gjort ett skit internationellt”. Ordna ett EM-brons då, tack!

BUDO

0-2-2

9–11 maj: EM Karate, Bremen, Tyskland.

5–8 juni: EM Ju-Jutsu, Hanau, Tyskland.

4–6 juli: VM Kendo, Glasgow, Skottland.

Sandlins tips: Två EM-silver, två EM-brons.

Ju-jutsu-gänget imponerade vid VM i Uruguay i höstas. Två silver (Anna

Dimberg, 70 kilo, och Jennie Brolin, + 70 kilo) och två brons (Pernilla

Gunnarsson, 55 kilo, och Ricard Carneborn, + 85 kilo). VM då, EM nu - men

knappast bättre placeringar. Alla fyra hade bara européer framför sig.

BÅGSKYTTE

4-2-1

4–9 mars: VM tavla, inomhus, Nimes, Frankrike.

14–20 juli: VM tavla, utomhus, New York, USA.

11 augusti: EM fält, Vagnier, Frankrike.

Sandlins tips: Ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons, tre EM-guld, ett EM-silver.

Efter den svenska succén vid fältbågskyttets VM i Canberra i höstas kan man inte vara annat än optimist inför EM i Frankrike i sommar.

Både herrarna (Göran Bjerendal, Morgan Lundin och Mathias Larsson) och damerna (Petra Ericsson, Ulrika Sjöwall och Charlotte Löfstedt) tog VM-guld i lag. Finalsiffrorna: 57–53 mot Tyskland för herrarna och 51–50 mot Österrike för damerna. Repris i Vagnier, tack!

Dessutom i Canberra individuellt ett guld (Martin Ottosson i klassisk stil), ett silver (Karin Teghammar i compound efter särskjutning mot fransyskan Catherine Pellen) och två fjärdeplatser (Mathias Larsson, klassiskt, och Petra Ericsson, fristil). Men det var bara européer som skilde från medaljerna, så räkna med samma utdelning – knappast bättre!

För två år sen i Florens vann Morgan Lundin VM inomhus och laget tog brons. Repris i Nimes, tack!

Björn Andersson tog i Uleåborg i somras EM-silver i compound, Morgan Lundin tog VM-silver i Peking i samma gren för två år sen. Alltså även ett VM-silver i New York.

CURLING

2-1-0

5–13 april: VM, Winnipeg, Kanada.

Sandlins tips: Ett VM-silver.

I VM representeras Sverige av de två lag som vinner elitserien, där de fem sista omgångarna plus slutspelet avgörs för herrarna i Gävle 23 – 26 januari och för damerna i Sveg 30 januari – 2 februari.

I fjol var det två relativt orutinerade svenska lag som spelade VM i Birmarck, North Dakota, USA.

Herrarna – lag Per Carlsén från Sundsvall – nådde aldrig slutspelet, medan damerna från Sveg – Margaretha Sigfridsson, Maria Engholm, Annette Jörnlind och Ann-Kari Lindholm – tog silver efter att ha förlorat finalen mot Skottland på sista stenen.

Men nog ska det väl åtminstone kunna bli ett silver vilka tjejer det än blir som åker – i väntan på nästa VM som går i Gävle 17–25 april 2004.

Svenska damlaget har nämligen tre raka EM-guld och silver i de två senaste VM-turneringarna.

6–13 december: EM, Courmayeur, Italien.

Sandlins tips: Två EM-guld.

Stora svenska fjolårsframgångar att försvara. I Grindelwald för en knapp månad sedan blev det guld för Härnösandsdamerna (Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Norberg och Helena Lingham) efter 7–4 i finalen mot Danmark och silver för Östersundsherrarna (Peja Lindholm, Tomas Nordin, Magnus Swartling, Peter Narup, Anders Kraupp) efter 6–7 i finalen mot Tyskland.

Svenska representanter blir de två lag som vinner SM i mars. Tredje raka för Norberg? Finalrevansch för Peja & Co?

CYKEL

0-0-1

25 juli: VM BMX, Perth, Australien.

16 augusti: EM mountainbike, Graz, Österrike.

9–12 oktober: VM landsväg, Hamilton, Kanada.

Sandlins tips: Ett VM-brons.

VM-guld i fjol, VM-sjua 6,5 sekunder efter segraren för två år sen... – Susanne Ljungskog är alltid med i toppen. Men det går naturligtvis inte att räkna med guld varje år. Får nu nöja sig med brons.

DANSSPORT

0-0-0

22 februari: VM, 10 danser, Vancouver, Kanada.

3 maj: EM, Latin, Lausanne, Schweiz.

10 maj: EM, Standard, Barcelona, Spanien.

18 maj: EM, 10 danser, Tbilisi, Georgien.

20 september: VM, Latin, S:t Petersburg, Ryssland.

11 oktober: EM, Standard Formation, Chisinau, Moldova.

1 november: EM, Latin Formation, Usti nad Labem, Tjeckien.

15 november: VM, Standard, Wien, Österrike.

22 november: VM, Latin Formation, Essen, Tyskland.

6 december: VM, Standard Formation, Stuttgart, Tyskland.

Sandlins tips: Inga EM- eller VM-medaljer.

Visserligen har jag hört folk viska till mej i örat, att dans är min bästa gren, men här måste jag ändå passa. Har ingen aning om vad som händer i detta myller av olika grenar. Dessutom tävlar man ju också i rock ´n roll och boogie, men där har jag inte ens hittat tävlingsdagarna... Naturligtvis håller jag ändå tummarna för vårt bästa par i standarddans, Peter Broström/Maria Karlsson från Birka DK, svenska mästare så sent som i december och rankade som par nummer 65 i världen.

DÖVIDROTT

0-1-2

26 februari–8 mars: Deaflympics, Sundsvall.

Sandlins tips: Ett OS-silver, två OS-brons.

”OS för döva” hette en gång i tiden Världsspelen, numera Deaflympics, och det är 15:e upplagan som i år avgörs i Sundsvall. En gång tidigare har Sverige varit värd, 1963 i Åre.

Aldrig har det blivit medalj för Dövkronorna men förbundskapten Krister Laurin är optimistisk och räknar med att trenden bryts.

Matcherna spelas i Gärdehov, mot Finland 1 mars, Kanada 3 mars, Tyskland 4 mars, USA 6 mars och Ryssland 8 mars.

OK, brons då.

Torbjörn Svenningsson från Mullsjö har varit en pålitlig medaljör i längdspåren, och även om Torbjörn börjar komma lite till åren – åker H40 till v ardags –så räknar de intierade med att han åtminstone tar några medaljer i sina lopp: måndagens 10 km fristil, tisdagens jaktstart (15 km klassiskt), torsdagens stafett 3x10 km klassiskt och lördagens 30 km fristil. Två brons – i jaktstarten och stafetten – bland alla ryssar?

Snowboard? Andreas Heikkilä från Härnösand ett av flera intressanta namn. Silver?

FOTBOLL

0-0-1

24 september–11 oktober: VM, damer, Kina (Shanghai, Hangzhou, Wuhan och Chengdi).

Sandlins tips: VM-brons.

Brons 1991 i Kina, femteplats 1995 i Sverige, sjundeplats 1999 i USA och totalt en femteplats i VM:s maratontabell efter USA, Norge, Kina och Tyskland.

Men efter att förra sommaren ha tvingat europamästarna Tyskland till förlängning i EM-finalen, så känns det som om Marika Domanski Lyfors har ett lagom uppnosigt gäng som inte behöver frukta något annat lag.

Knappast guld men med en gynnsam lottning blir semifinal – minst.

VM-slutspelet lottas 24 maj i Wuhan. Hittills är tio lag klara: värdnationen Kina, de fem européerna Tyskland, Norge, Ryssland, Sverige och Frankrike, de två nordamerikanska USA och Kanada samt de två afrikanska Nigeria och Ghana. Två sydamerikanska lag utses i en kvalturnering med tio lag i Peru februari–mars, två asiatiska lag kvalar in från asiatiska mästerskapen i april/maj 2003 och Asiens trea spelar playoff mot Nord-/Centralamerikas trea, dvs Mexiko. Den 16:e och sista platsen tillhör Oceanien och utses via kvalspel med tio nationer i Australien 4-13 april.

FRIIDROTT

3-4-3

14–16 mars: Inomhus-VM, Birmingham, England.

Sandlins tips: Två VM-guld, två VM-silver.

Guld ännu en gång till Kajsa Bergqvist efter EM-guld i Gent 2000, VM-guld i Lissabon 2001 och EM-silver (småskadad) i Wien 2002. Guld också till någon av Stefan Holm och Staffan Strand. Silver till den andre höjdhopparen och till Christian Olsson som får ge sig för nån av britterna Jonathan Edwards eller Philip Idowu.

23–31 augusti: VM, Saint Denis, Frankrike.

Ett VM-guld, två VM-silver, tre VM-brons.

VM i Edmonton för två år sedan var Sveriges dittills bästa med två medaljer och sex finalplatser. I Paris-förstaden Saint Denis kan det faktiskt gå ännu bättre. Ja, bör faktiskt göra det.

l Visst blir det höjdmedalj för Kajsa Berg-qvist. Frågan är bara vilken valör för Turebergstjejen som tagit medalj i tre raka utemästerskap: brons i Sydney-OS 2000, brons i Edmonton-VM 2001, guld i München-EM 2002. Räkna med ett trippeldrama där Kajsa ställs mot Sydafrikas Hestrie Cloete, som ska försvara det senaste VM-guldet, och den nya ryska stjärnan Marina Kurtsova, 22 i sommar. Kajsa får finna sig i att vara favorit; därför guldtippad här.

Guld är faktiskt inte det logiska tipset för Carolina Klüft, trots att fyra av de fem bästa på årsbästalistan var resultat satta i München-EM, bara amerikanskan Sheila Burrell sprängde sig in på tredje plats. Man glömmer lätt att det i EM saknades tjejer som nu, förmodligen, är tillbaka. Till exempel de tre första på 2001 års lista: fransyskan Eunice Barber, ryskorna Jelena Prokorova och Natalja Rosjtjupkina samt den i fjol mammalediga brittiskan Denise Lewis, OS-vinnaren från Sydney. Det logiska är att ”Carro” bättrar på sina resultat något, och att det i bästa fall räcker till brons.

Christian Olsson vs Jonathan Edwards med engelsmannen Philip Idowu och amerikanerna Kenta Bell (vilket namn!) och Walter Davis som närmaste utmanare i trestegsfinalen måndag 25 augusti. I och med seger i både EM och GP-final har Christian kopplat greppet på sin 14 år äldre läromästare, men tävlingsmänniskan Edwards tar sista chansen och vinner; Christian tvåa.

I höjd hoppade fem man förra året 2.35 eller högre. Stefan Holm var en av dessa och trots att sydafrikanen Jacques Freitag och ukrainaren Andrej Sokolovskij hoppat högre, 2.37 resp 2.36, rankades svensken etta i världen. Bäste amerikan, Charles Clinger, 76:a som Holm och 2.35 som bäst, blir farlig. Liksom Staffan Strand. Silver och brons till svenskarna.

Den sjätte medaljen tar Erica Johansson i sin längdcomeback. För brons har det i de senaste fyra mästerskapen krävts: 6.73 (Tunde Vaszi) i fjolårets München-EM, 6.88 (Niurka Montalvo) i 2001 års Vancouver-VM, 6.92 (Marion Jones) i Sydney-OS 2000 och 6.83 (Marion Jones) i Sevilla-VM 1999. Som jämförelse Ericas årsbästa de tre åren 1999–2001, innan hon tog mammaledigt: 6.92 – 6.99 – 6.87.

Patrik Kristiansson har revansch att kräva för strulet i Edmonton. Bara två man – Jeff Hartwig, USA och Tim Lobinger, Tyskland – hoppade i fjol med sina 5.90 högre än svenskens 5.85. Medaljchans – men inte mer.

29–30 mars: VM terräng, Lausanne, Schweiz.

4 oktober: VM, halvmaraton, Vilamoura, Portugal.

14 december: EM terräng, Edinburgh, Skottland.

Sandlins tips: inga VM- eller EM-medaljer.

FRISBEE

3-1-1

21–23 mars: VM Pargolf, San Saba, Texas, USA.

6–13 juli: VM Allround, Santa Cruz, Kalifornien,USA.

31 juli–3 augusti: EM Discgolf, Beaminster, Storbritannien.

10–16 augusti: VM Discgolf, Flagstaff, Arizona, USA.

23–30 augusti: EM landslag, Ultimate, Fontenay-le-Comte, Frankrike.

Sandlins tips: Tre VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons.

Vi har gott om duktigt frisbee-folk i Sverige, de flesta från Småland:

Niclas Bergehamn och Mike Beckman från Värnamo och Christian Sandström från

Kalmar. Vid senaste VM i San Diego 2001 blev det tre guld, ett silver och

ett brons.

FÄKTNING

0-0-1

28 juni–3 juli: EM, Bourges, Frankrike.

4–12 oktober: VM, Havanna, Kuba.

Sandlins tips: Ett EM-brons.

Det är som alltid värjfäktarna att hoppas på. Att Sverige bara kom elva i världscupen i fjol visar inte dagsläget, eftersom svenskarna inte deltog i alla VC-tävlingar. Lagfemma i Moskva-EM med Robert Dingl, Tor Forsse, Magnus Malmgren och Magnus Nerell. Alltså UTAN Peter Vanky.

Till årets världscupstart i Tauberbischofsheim 18 januari satsar förbundstränaren Igor Tsikinjov på Vanky, Dingl, Nerell och Malmgren.

På damvärja kom Maria Isaksson 21:a i Lissabon-VM i augusti men glöm inte Uppsalatjejens sensationella VM-brons från Nimes året innan. Semifinalslagen i sudden death...

GYMNASTIK

0-0-0

4–6 april: EM, rytmisk gymnastik, Riesa, Tyskland.

5–7 maj: EM lag, artistisk gymnastik, Moskva, Ryssland.

16–24 augusti: VM artistisk gymnastik, Anaheim, LA, USA.

24–28 september: VM rytmisk gymnastik, Budapest, Ungern.

16–19 oktober: VM trampolin, Hannover, Tyskland.

Sandlins tips: Inga medaljer.

Men det finns ändå ljus i skyn. Brommagymnasten Michael Hjorth, 24, är just nu rankad som nummer 20 i världen – trots att han egentligen misslyckades vid VM i Debrecen i november (34 på bygelhäst, 30 i hopp och 30 i räck).

Inte sedan Johan Jonassons dagar i slutet av 80-talet har vi haft en svensk gymnast så högt upp på världsrankingen i artistisk gymnastik.

HANDBOLL

0-0-1

20 januari–2 februari: VM herrar, Portugal.

Sandlins tips: VM-brons.

Generationsväxling pågår, och World Cup nyligen gav inga goda vibrationer: 1) Frankrike, 2) Danmark, 3) Tyskland, 4) Ryssland, 5) Sverige...

Nu saknades flera av de givna spelarna, och slutmatchen (28–25 mot Jugoslavien) vanns i alla fall mycket stilfullt av den nya Benga-generationen.

Sverige spelar i Grupp D mot Egypten, Slovenien, Brasilien, Algeriet och Danmark i São João de Madeira, strax söder om Porto. De fyra första i gruppen spelar vidare mot två lag från Grupp C (Frankrike, Ryssland, Kroatien, Ungern, Argentina och Saudiarabien), där D1 och D3 möter C2 och C4 medan D2 och D4 tar sig an C1 och C3. Går lätt att se vilket getingbo Sverige här kan hamna i...

Vidarespelet avgörs antingen i Espinho, en kuststad ännu närmare Porto, eller i Rio Maior, 25 mil längre söderut på vägen mot Lissabon, där semifinaler och final spelas 1–2 februari.

Bra vibrationer ger däremot spelplatsen, Portugal. Det var här Sverige 1994 vann tidernas första EM-slutspel, förkrossande 34–21 mot Ryssland i finalen.

30 november–14 december: VM damer, Kroatien.

Sandlins tips: Ingen medalj.

Dam-VM skulle egentligen ha gått i Holland men har överlåtits till Kroatien, vilket inte gör de svenska chanserna större. Det som såg bra ut i Italien förra december såg dåligt ut i Danmark nu senast.

HANDIKAPPIDROTT

10-9-13

Sandlins tips: Ett VM-guld, nio EM-guld, nio EM-silver, 13 EM-brons.

EU har ju utlyst år 2003 till det Europeiska Handikappåret, och statsminister Göran Persson inviger det på Kulturhuset i Stockholm den 29 januari.

Inom Svenska Handikappidrottsförbundet finns sjutton olika idrotter och dessutom tio integrerade inom andra specialidrottsförbund.

Finns alltså inte plats att här gå igenom alla kommande tävlingar i detalj, utan medaljskörden plagierar jag direkt från vad som hände år 2001, det år vårt enda VM-guld togs av bågskytten Anders Grönberg.

2002 satte Anders Grönberg fyra världsrekord, herrlaget i goalboll tog VM-guld, skytten Jonas Jacobsson tog dubbla VM-guld, och i Paralympics åkte längdskidlöparen Emil Östberg hem ett silver och två brons och där togs också medaljer av de båda alpinisterna Ronny Persson (tre silver och ett brons) och Cecilia Paulson (två silver).

Så nog kommer det att bli medaljer även i år...

INNEBANDY

1-0-0

17–25 maj: VM, damer, Schweiz.

Sandlins tips: VM-guld.

Sverige eller Finland? Det är den förenklade frågan i tjejernas innebandy-VM. Sverige tog EM 1995 och VM 1997, Finland VM 1999 och VM 2001. Den senaste finalen, i Riga i maj 2001, förlorade svenskorna, 0–2. Men sen dess har Sverige och Finland mötts i fyra landskamper varav en slutat oavgjord och Sverige vunnit tre, senast med 5–2 i Founders Cup i Borgå i november. Två mål av Johanna Ekeroth, Lockerud, varsitt av Camilla Granelid, Falun, Minna Heponiemi, Södertälje och Hermine Dahlerus, Balrog.

VM-genrep för förbundskapten Kristina Landgrens tjejer mot Norge i Västerås 8 februari och i Botkyrka 9 februari.

3–9 april: VM, damer, Peking, Kina.

Sandlins tips: Ingen medalj.

2002 var ett stort svenskt idrottsår. 2003 kommer att bli fint det också, om jag nu rätt skådat framtiden i min frostiga stjärnkikare. Det sägs vara svårt att sia, särskilt om framtiden, men jag har kommit fram till att Sverige tar hela 168 internationella mästerskapsmedaljer i år. I VM, i EM och i dövidrottens vinter-OS. ”Framtidsforskning är konsten att klia sig, innan det börjar klia”, som Peter Sellers sa en gång. Nu har jag kliat färdigt, men i det stora utbudet kan jag naturligtvis ha glömt en eller annan given medaljör. Därför: mejla mej gärna om du har en åsikt i detta glittrande ämne! Fotnot: På denna sida badminton till och med innebandy. Under länken vid bilden återstående idrotter.

Lasse Sandlin