12 svenskar i NHL:s huvudroller

Spelförstöraren Per-Johan Axelssons uppgift – se till att stjärnorna misslyckas

SPORTBLADET

Bostons svensk Per-Johan Axelsson är en typisk rollspelare i NHL och hans uppgift är lika viktig som storstjärnornas på isen.

Men ”Pebben” får aldrig några rubriker.

Hans uppdrag är nämligen att förstöra.

– Lite otacksamt är det, men jag är van, säger han.

Foto: ap
Skridskoskicklige Per-Johan Axelsson i förstörartagen ­ som vanligt. Hans roll är att plocka ner motståndarnas stora stjärnor.

Till skillnad från elitserien, där lagen ofta spelar med hela femmor, talar man i NHL om ”rätt man på rätt plats”. Under senare år har det vuxit fram extrema rollspelare i lagen.

Som Per-Johan Axelsson.

Han har den otacksamma uppgiften att försöka få stopp på motståndarnas stjärnor.

– Möter vi Pittsburgh så blir det oftast Lemieux och grabbarna, i Colorado är det ”Foppa” och Sakic och i Toronto Sundin. Och så fortsätter det. Dessutom spelar jag nästan alltid i numerära underlägen, säger Per-Johan Axelsson till Sportbladet.

”Pebben” har haft uppdraget sedan han kom till NHL och Boston 1997. Själv vet han inte riktigt varför han tilldelades rollen som ”spelförstörare”.

– Jag är duktig på skridskorna, det är jag, men ledningen verkade veta exakt var i laget jag skulle göra bäst nytta redan när jag kom till klubben, säger Axelsson.

Finns det fler saker som ni måste vara bra på?

– Man måste se isen, om du förstår. Man måste kunna räkna ut nästa drag motståndaren gör hela tiden. Det är inte lätt, men man lär sig. Sedan måste man ha bra ork.

Han får sällan chansen att spela någonting annat.

”Pebben” har hamnat i ett fack.

– Det kan låta lite tråkigt att bara åka omkring och försöka få stjärnorna att misslyckas, men jag tycker faktiskt det är kul. Dessutom vet jag ju att det jag gör är viktigt för laget.

Aldrig några rubriker

Hans jobb uppmärksammas sällan – annat än av tränarna och lagkamraterna. Efter matcherna får ”Pebben” aldrig de stora rubrikerna i tidningarna.

– Inte så ofta, nej, men jag vet inte om jag heller skulle vilja vara den där frontfiguren som hela tiden är påpassad av media. Jag har det bra som jag har det, säger Per-Johan Axelsson.

I Tre Kronor är det annorlunda. Där har ”Pebben” en friare roll och i landslaget har han flera gånger glänst över stjärnor som Markus Näslund och Mats Sundin.

– Jag kan spela riktig forward också och det får jag chansen att göra i Tre Kronor. Men som sagt, i Boston tycker dom att jag gör mest nytta i min roll och det accepterar jag.

Vem är svårast att möta?

– Svårt att säga, det finns så många bra spelare. Men Lemieux, ”Foppa” och Saku Koivu är hemska. De kan göra vad som helst på isen.

– Sedan finns Kovalev, han i Pittsburgh. Det är nästan sjukt vilken teknik han har.

Rollspelare även i Sverige

Varje lag älskar sina rollspelare. En slagskämpe kan också bli hyllad – trots att han knappt kan åka skridskor, än mindre slå en passning. Men han har som alla andra ett jobb att sköta på isen.

– I NHL är allt lite proffsigare och det kommer att dyka upp fler och fler rollspelare i elitserien också. Men det tar kanske lite tid, säger Detroits talangscout Håkan Andersson.

Och fortsätter:

– I takt med att lönerna skenar iväg så är det viktigt att hitta spelare som behärskar exakt den uppgift han blir tilldelad. Det går inte att bara ha stjärnor i laget, även om vi i Detroit skiljer oss från nästan alla andra NHL-klubbar.

Per-Johan Axelsson har fått sin roll.

Och han trivs – trots allt.

Elitserielagen spelar oftast med hela femmor och i power play låter tränarna formationerna rulla precis som vanligt. Så är det INTE i NHL. Där handlar det om ”rätt man på rätt plats”. På senare år har det vuxit fram extrema rollspelare i lagen. Här är svenskarna som är de mest utpräglade rollspelarna i sina NHL-lag.