Djurgården slarvade bort elitseriekontraktet

Onödiga utvisningar sänkte Dif

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Djurgården eller Hammarby, det var frågan inför tisdagskvällens sista omgång av handbollens höstelitserie.

Svaret blev Hammarby, som alltså får spela vidare i elitserien medan Djurgården följer Guif, Lugi och Wasaiterna till allsvenskan.

Djurgården låg över nedflyttningsstrecket, Hammarby under inför tisdagens avgörande.

Båda lagen hade 16 poäng, Djurgården dock med 47 mål bättre målskillnad. Så det skulle inte räcka för Hammarby att vinna stort över redan avhängda jumbon Wasaiterna, utan Djurgården var tvungen att tappa poäng borta mot Drott för att Hammarby skulle ta platsen i elitserien.

Hammarby gjorde vad de skulle i Eriksdalshallen i Stockholm, drog stadigt ifrån, hade 16-9 i halvtid och vann med tio mål, 29-19.

Slarvade bort segern

Djurgården gjorde inte vad man skulle. I andra halvlek kom man ikapp svenska mästaren och ledde matchen när tio minuter återstod. Men sedan drog man på sig flera utvisningar, bland annat två stycken för felaktiga byten.

När Djurgården släppte in den första utvisade spelaren gjorde man det för tidigt - och åkte på en andra utvisning för felaktigt byte. Då hade Drott dragit ifrån igen med två mål och tre minuter återstod. Rutinerade Drott släppte förstås inte fram ett decimerat Djurgården och gick till seger med 23-20.

- Det är de felaktiga bytena som avgjorde matchen. Orutinerat, klantigt. Vi fick chansen men tog den inte, säger Djurgårdentränaren Ulf Nyström med en suck.

- Men å andra sidan så avgjordes inte det här i dag. Vi har spelat 22 matcher och vi har fått en massa chanser tidigare. Det är bara att konstatera att vi inte är tillräckligt bra.

VM-uppehåll

Eskilstunalaget Guif hade en minimal chans att få spela vidare i elitserien i vår. Men då var bägge Stockholmslagen tvungna att förlora. Guif slog Tumba med 27-23, men det räckte alltså inte.

Redan avsågade Lugi slog H 43 i Lundderbyt med 34-29.

Tabelledande Redbergslid tog sin 18:e seger, av 22 möjliga, genom att slå Skövde med 31-24. Tabelltvåan Ystad fick bara 24-24 mot tabellfyran Sävehof efter att ha haft ledningen med sju mål.

Nu tar handbollen VM-uppehåll.

- Vi ska ladda batterierna i tre veckor och då ska vi träna in i helvete hårt och moblilisera fighterandan inför allsvenskan, säger Nyström i Djurgården.

Ingela Ahlberg/TT