Nordströms flyt avgjorde mot Dif

Färjestad vann i Globen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Djurgården hade sex raka trepoängare.

Färjestad hade Peter Nordström.

Och Nordström hade flyt.

- Jo, det kan man väl säga, konstaterar Färjestadsforwarden apropå de gynnsamma studspuckar som trillade Färjestads väg i 5-2-segern över Djurgården i elitserien.

- Men det kan bli så här ibland när isen är mjuk. Pucken studsar lite mer och är svårare att kontrollera. Då blir det ofta att man kastar iväg pucken mot mål i stället för att riskera att tappa den.

Och det var precis vad Färjestad gjorde mot djurgårdarna. I skottstatistiken på 32-28 till värmlänningarna döljer sig många chansartade skott som ofta blev hyperfarliga.

Nordström var den som bäst kunde utnyttja dem.

Tur med studsen

Hans 0-2-mål var signifikativt för hela matchen.

Från en position snett bakom Joaquin Gage i Djurgårdens mål vallade 28-åringen pucken via ett motståndarben och in över mållinjen.

Inte helt avsiktligt.

- Jag försökte att få in pucken till Jörgen Jönsson framför mål, men såg hur den studsade på en skridsko och in. Det var väl lite turligt, måste jag säga.

Det fanns fler exempel.

Vid 1-3, i numerärt underläge, hamnade Nordströms skott rakt framför kedjekamraten Jörgen Jönsson, som rakade in sitt tionde mål för säsongen.

Vid 4-1-målet, i numerärt överläge, hittade Nordström luckan bakom Gage efter dubbla skott, dubbla returer och oreda framför Djurgårdsmålet.

Studs och hopp

- Det var lite studs och hopp och hit och dit, konstaterar Djurgårdstränaren Niklas Wikegård efter 2-5-förlusten.

- Lite flytaktiga mål, kan man säga.

Även matchens vackraste fullträff, österrikaren Dieter Kalts 0-1 efter fem minuter av första perioden, var slumpmässigt. Marcel Jenni kastade iväg en chanspassning i midjehöjd från sarghörnet, och Kalt - med ryggen mot mål - smällde in pucken med en backhandsvolley i närmsta krysset.

Men Färjestads seger var trots allt rättvis.

- De var väldigt aktiva och jobbade över hela isen. Vi bidrog inte med den strid som jag hade hoppats på efter sex raka segrar, säger Wikegård.

Till den avslutande perioden, vid 1-4, bytte Djurgårdstränaren ut Joaquin Gage och satte in andremålvakten Björn Bjurling.

- Gage gjorde ingen dålig match, men i slutet av andra perioden tappade han många skott rakt ut. Vi satte in Bjurling som en mental injektion.

Men ersättaren kunde ha fått en mardrömsliknande inledning.

"Grädden..."

Vid en av sina första puckkontakter skulle Bjurling ta emot en enkel ispuck, oattackerad strax utanför det egna målet. Pucken studsade på klubbhälen, mellan Bjurlings ben och gled retsamt långsamt mot det övergivna målet innan den tog i stolpen.

- Det hade väl varit grädden..., säger Wikegård.

Jakob Sillén/TT