Linus Fagemo matchhjälte för Luleå

All Star-matchen var ingen belastning

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

Luleå gjorde en av sina bättre matcher för säsongen då laget bortaslog HV 71 med 4-1.

- En härlig seger och mycket viktiga poäng för oss, sade den store hjälten i Luleå, Linus Fagemo.

För när norrbottningarna avgjorde den här matchen i den första perioden genom att gå fram till 3-0 så var det Linus Fagemo som stod i centrum. Han var inblandad i samtliga mål, gjorde själv två och passade till ett.

- Det gick bra för mig i början av serien, men sedan hade jag en liten svacka. Nu verkar det ha lossnat igen, sade Luleås hjälte som nu gjort tolv mål i serien.

Det första målet gjorde Fagermo i power play. Johan Tellström sköt och Stefan Liv i HV-kassen kunde inte hålla pucken och Fagemo hade bara att stöta in pucken i tom kasse.

Fagemo bakom allt

Både Luleås andra och tredje mål kom efter snabba spelvändningar där inte HV-spelarna hängde med i svängarna.

Först hittade Linus Fagemo Kamil Brabenec med en passning och den sistnämnde frispelade Patrik Tano som bara hade att slå pucken i tom kasse.

- Vi hade bra fart under skridskorna medan HV inte var lika aggressiva som vanligt, sade Fagemo.

Luleås 3-0-mål var snyggt. Kamil Brabenec rundade Stefan Livs kasse och spelade till Fagemo som satte pucken i mål.

- Det målet var vackert. Jag fick bra träff på pucken och den satt i nättaket, sade Fagermo.

Efter den svaga första perioden av HV 71 förväntades en anstormning i den andra av hemmalaget och så blev det också. Laget fick också utdelning direkt. Kalle Sahlstedt kunde styra in ett skott av Jouni Loponen.

- Vi uppträdde lite passivt i inledningen av den andra perioden, men när vi fick 4-1-målet kändes det bra, sade Ulf Taavola, Luleås tränare.

Det kom återigen i power play och den här gången var det Magnus Nilsson som kunde styra in pucken bakom Bosse Ahl i HV-kassen, som ersatte landslagsmålvakten Stefan Liv direkt i den andra perioden.

- Vi var tvungna att göra något, om inte annat för att försöka väcka laget, sade Harald Lückner, HV 71:s tränare.

Men det hjälpte inte att han bytte målvakt och vaskade om i laget. Luleå var det klart bättre laget.

- Jag är den förste att gratulera Luleå till segern. När de avgjorde matchen i den första perioden hade de en härlig fart och frenesi i sitt spel, sade Lückner.

Luleå stördes inte av All Star-matchen

Det märktes sannerligen inte att Luleå spelade en All Star-match dagen innan.

- Jag var aldrig orolig för att det skulle betyda någonting. Våra spelare är vältränade. Vi tyckte också det var roligt med den pr som det blev runt den matchen och framförallt var det roligt för oss att matchen arrangerades i Luleå, sade Ulf Taavola.

Mot HV var hela Luleå riktigt bra. Allra bäst i försvaret var Roger Åkerström och Pavel Skrbek. Den vassaste kedjan var den med Patrik Tano, Kamil Brabenec och Linus Fagemo.

I HV 71 var det riktigt blekt. Den ende som kan få ett godkännande var inhoppande målvakten Boo Ahl.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM