Frölunda vann seriefinalen över Timrå

Straffar avgjorde rafflande match

SPORTBLADET

TIMRÅ

Det råder hockeyfeber i Timrå just nu. Det fullkomligen kokade av förväntning i en fullsatt Timrå Isstadion.

Och ingen av de 5 500 åskådarna blev besvikna. Det var slutspelsklass på underhållningen i en tät och rafflande fight som Frölunda vann med 2-1 efter straffavgörande.

Timrå inledde matchen i ett ursinnigt tempo - och Frölunda tvekade inte att hänga med i den isdans som Timrå bjöd upp till. Årets bästa ishockeyunderhållning blev resultatet.

- Vi vann rättvist om man ser till utvecklingen i hela matchen, konstaterade Frölundatränaren Conny Evensson sedan hans gäng återtagit ledningen i elitserietabellen.

Conny Evensson matchade sitt gäng smart och Frölundaspelarna var mer metodiska och skapade ett våldsamt tryck i andra perioden mot Timråkassen.

För många målmissar

Då svarade Timråmålvakten Kimmo Kapanen för den ena fantomräddningen efter den andra. Men till slut kunde inte ens Kapanen stå emot trycket när Mikael Andersson höll sig framme.

- Vi skapade massor av drömlägen och måste sätta dit fler mål. Vår ineffektivitet på bortaplan är det enda som oroar mig just nu, sade Conny Evensson.

Frölundatränaren kunde nämligen nöjt konstatera att hans mannar inte tvekade att ta på sig grovjobbet och spela fysiskt i närkamperna.

Frölundas försvar imponerade med kraftfullt backspel framför säkre Fredrik Norrena, som dock fick se sig överlistad i box play när Per Hallin hittade rätt med en styrning på ett dragskott som Toni Koivunen avlossade från blålinjen.

Måklvaktstips avgjorde

Fredrik Norrena var omutlig när matchen avgjordes på straffar. Men det var en annan målvakt som fällde avgörande i straffläggningen - Frölundas reservmålvakt Henrik Lundqvist.

"Henke" visste vad som krävdes för att överlista Kimmo Kapanen i Timråmålet och tipsade Conny Evensson på Peter Ström som straffskytt. Han har dock aldrig lagt en straff tidigare för Frölunda.

- Ett klokt råd. Ström drog bort Kapanen och sprätte upp pucken i nättaket. Hur säkert som helst, konstaterade Conny Evensson.

Frölunda vann rättvist och har ett imponerande grundspel och ett lag utan några avgörande svagheter.

Men Timrå bjöd verkligen upp till kamp. Timråspelarna var helt respektlösa och fräckt tilltagsna när de fick chans att anfalla, trots att man långa stunder blev rejält tillbakatryckta i egen zon.

Bäst i hemmalaget var målvakten Kimmo Kapanen samt starke backen Kalle Koskinen och kedjan med Niklas Nordgren, Robert Carlsson och Valeri Krykov. Krykovs betyg mattas dock något av att han svarade för ett rejält misstag som gav Frölunda möjlighet att pricka in 1-0.

Ove Byström/TT