Södertälje tog femte raka hemmasegern

Första vinsten för Timo Lahtinen

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Södertälje tog tre viktiga poäng i botten av elitserien genom att besegra Modo hemma med klara 4-0 (0-0,2-0,2-0).

- En oerhört skön seger, sa nye tränaren Timo Lahtinen, som i sin andra match med Södertälje, fick se sitt lag ta första segern.

Timo Lahtinen har inte stått i Södertäljes bås hemma i Scaniarinken sedan 1985. Då handlade det om den fjärde SM-finalen mot Djurgården. Södertälje förlorade, men vann sedan den avgörande matchen på neutral plan.

Nu är han tillbaka för att försöka ta Södertälje till slutspel.

- Det känns redan nu som vi spelar slutspel. Varenda match betyder ju så oerhört mycket eftersom tabellen är så jämn. För oss var det viktigt att få vinna mot just Modo. De var en poäng efter oss före matchen, nu ökade vi ut det avståndet, sa Lahtinen.

Dessutom fick Södertälje genom segern lite andrum gentemot lagen under kvalstrecket. Elvan Brynäs är nu åtta poäng efter.

Ingen underhållning

Någon större hockeyunderhållning blev det aldrig i Scaniarinken. Modo var något bättre i den första perioden, då de hade det mesta av spelet, men inte speciellt många målchanser. Resten av matchen blev hemmalagets. Patrik Zetterberg gjorde 1-0 och Juha Lind 2-0 i mittenperioden. Sedan var matchen i princip över. Modo hade ingenting att komma med och i den tredje perioden defilerade Södertälje hem segern.

- Det är svårt att komma åt Södertälje när de kommer i ledning. De är bra på att försvara sig. Jag tycker ändå vi krigade på ganska bra, sa Pirro Alexandersson, Modos tränare.

Modo är definitivt inget bra bortalag. Det har bara blivit en fullpoängare (HV 71) så här långt, och det räcker förstås inte för ett lag som vill till slutspel.

Femte raka hemma

Södertälje spelade disciplinerat och tillät i princip inte Modo skapa en målchans under matchens andra halva. Noterbart är att Södertälje vann även förra hemmamatchen mot Modo med 4-0. Båda gångerna har suveräna Rolf Wanhainen spikat igen sitt mål. Ganska ovanligt.

Matchens bäste spelare var Peter Larsson. Han har haft en tung säsong, men nu har han varit alldeles strålande i två matcher med Lahtinen som coach. Han gjorde i princip allt rätt den här kvällen och spelade fram till två av målen.

Om Modo är ett svagt bortalag, är Södertälje ett desto starkare hemmalag. Den här segern var Södertäljes femte raka på hemmaplan.

TT