Hammarby bäst i Globen

Vann Nackas Minne för nionde gången

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Dragningar, fulfinter och läckra avslutningar.

Det var en hyllning till hans minne.

"Nacka".

Av klubben han en gång lirade för. Hammarby vann innefotbollen i Globen - 4-1 i finalen mot Molde.

Åren 1977-1990 spelades Nackas Minne, uppkallad efter Lennart "Nacka" Skoglund, en av Sveriges största fotbollsprofiler genom tiderna, innan rötäggen i klackarna såg till att ta död på turneringen.

Hammarby vann åtta gånger. Och traditionens makt var tydligen inte bruten när det på onsdagskvällen var dags för ett nytt försök.

Inne i Globen skötte sig fansen och sjöng. Hammarby spelade. Laget var sämst på stora planer och vanligt gräs av de tre Stockholmsklubbarna i allsvenskan förra året. Men inne är Hammarby allt annat än ute.

Snabba fötter, kvicka skallar och en lekfull och offensiv inställning till fotbollen lönar sig gärna inomhus - och mest lönade det sig för Kennedy Bakircioglü.

Han var turneringens store lille spelare.

Två mål i finalen

Det var hans två mål som knäckte norrmännen i finalen. Kennedy slog in 3-0 och sedan spiken i kistan till 4-1. Antti Pohja och Max von Schleebrügge inledde Bajens väg till segern och prischecken på 300 000 kronor.

- Det här känns underbart, en riktigt bra turnering och en perfekt start på säsongen, säger Kennedy.

Varför vann ni?

- Vi spelade stabilt, hade rätt inställning till alla matcherna. Vi ville verkligen vinna i kväll.

Det krävdes seger i ett hett derby över AIK i den första matchen - och det blev 2-1. Alexander Östlund, ny från Norrköping, inledde med en klockren hockeytackling på Krister Nordin liksom för att visa var skåpet skulle stå. Christer Fursth och Mikael Andersson sköt Hammarby till segern.

Inga skador - Money nöjd

Sedan följde 4-2 mot Heerenveen. Nye norrmannen Karl-Oskar "Kaos" Fjörtoft från Molde visade målfarlighet direkt med två snabba mål.

För konkurrenterna i huvudstaden gick det inte lika bra. Nye tränaren Richard Money överlät coachningen av AIK till Pär Millqvist, satt själv på läktaren och konstaterade att inomhusfotboll inte är lagets grej. 1-2 mot Hammarby och sedan 2-2 mot Heerenveen och det var över.

Ändå hade AIK 2-0 men den holländska svenskklubben - Stefan Selakovic, Abgar Barsom och Petter Hansson fanns i Globen - förstörde kvällen i andra halvlek.

Money var inte speciellt besviken:

- Vi fick inga skador och det är jag mest nöjd med.

Djurgården verkade komma direkt från julbordet, spelades ut av Bröndby och skrattades ut av skadeglada Hammarby- och AIK-fans under de första tio minuterna.

Det var rena utskåpningen från danskarnas sida och målen rann in under, över och mellan benen på landslagsmålvakten Andreas Isaksson. Först vid 1-5 började alarmklockorna ringa för ett kollektivt uppvaknande. På mindre än sex minuter sköt René Makondele, Richard Henriksson, Kim Källström och Samuel Wowoah svenska mästarna till 5-5. Det var bud på ett sjätte mål. Men när det inte kom var Djurgården piskat att slå Molde i nästa match.

Det gick inte.

Djurgården bjöd ännu en gång på handikapp, lyckades hämta in 1-3 tilll 3-3, gick för seger, men släppte fram Stig Arild Råket och 3-4 satte stopp för möjligheten att inleda det nya året med en ny titel.

Henrik Skiöld/TT