Sandvikens seger ger eko i bandy-Sverige

Visade mästarklass då Hammarby besegrades

SPORTBLADET

SANDVIKEN

Regerande mästarna Sandviken knockades i elitseriens andra omgång.

I rond 3 reste sig laget - och skickade i väg en projektil som ger eko i bandy-Sverige.

6-3 mot Hammarby var mästarklass.

- Vi spelade precis som vi ville göra, sade Sandviken-tränaren Anders Jakobsson.

De 2 509 Sandviken-supportrarna runt om på Jernvallen hade samma fundering: Hur hade 4-9-förlusten borta mot Boltic/Göta påverkat "Stålmännen"?

Svaret - storförlusten användes som flammande tändvätska.

Storlaget Hammarby bjöds inte på minsta lilla isyta, trängdes i stället tillbaka, forcerades över av ett sylvasst Saik. Bandypropagandan startade när Stefan Söderholm kvitterade till 1-1 i den 9:e minuten och spred sig som en löpeld över hela den första halvleken. Patrik Södergren ordnade 2-1, Stefan Andersson sköt sitt 299:e mål för Saik när han ökade till 3-1 och Daniel Eriksson fixade 4-1 fem minuter före pausvilan.

Rörligt Sandviken-spel

- Så dåliga som vi var i Karlstad mot Boltic är vi inte två gånger. Nu spelade vi rörligt och många spelare deltog. Jag tycker att det här var en av våra bättre insatser den här säsongen, man ska komma ihåg att vi mötte ett riktigt kvalificerat motstånd, sade Anders Jakobsson.

Den andra halvleken hade tickat fram till den 62:a minuten när Henrik Hagberg såg ut att stänga matchen med sitt 5-1-mål, men allt som var tryggt och kontrollerat gled över till Hammarby-favör, Jonas Holgersson reducerade till 2-5 i den 75:e minuten, Stefan Persson sköt 3-5 i den 81:a och plötsligt spred sig ett uns av oro på Saik-bänken.

Pär Gustafssons 6-3 var förlösande - och rättvist.

- Andreas Lindström skapade tre farliga chanser i inledningen, men efter tio minuters spel tycker jag att vi var helt chanslösa. Visst, vi arbetade oss i fatt lite grann, men det tyckte jag mest berodde på att Sandviken slog av på takten, sade Hammarby-tränaren Stefan Karlsson.

Hammarbys Jonas Holgersson var tillbaka efter att ha missat fyra matcher på grund av skada, men kommer att tvingas stå över fler matcher. En menisk måste opereras och stoppar honom från spel i upp till tre veckor.

"Maskinen" Västerås vinner och vinner

På Rocklunda i Västerås fortsätter "maskinen" Västerås att vinna och vinna och vinna. Laget gick obesegrat igenom allsvenskan och har inlett elitseriespelet lika kliniskt fritt från förluster. 6-3 mot Boltic-Göta betydde den andra raka segern i nya tabellen, nu med Pelle Fosshaug tillbaka i laget. En av världens bästa mittfältsspelare har missat större delen av säsongen på grund av skadeproblem, men visade på onsdagskvällen att han kan bli enormt betydelsefull i ett slutspel. Matchen var avgjord redan i paus, där VSK hade 5-0 efter bland annat två mål av notoriske målskytten Michael Carlsson.

På Sävstaås gick stora delar av publiken hem med huvudvärk och hemmalaget Bollnäs drömmer mardrömmar efter 1-11 mot rivaliserande Edsbyn i hälsingederbyt. Jonas Edling sköt 1-0, 2-0 och 3-0, antecknades för ett hat trick, men hade ändå bara satt fart på Edsbyns målfyrverkeri.

Bollnäs har nu på två elitseriematcher släppt in 21 mål och är fastklistrat i tabellbotten.

Vänersborg klättrar åt det andra hållet - hemma mot Villa/Lidköping vann man med 6-1.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM