Djurgården höll undan mot Södertälje

SSK nära att hämta upp 0-3-underläge

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Andra elitseriemötet på åtta dagar - och andra segern för Djurgården mot Södertälje.

Södertälje vaknade alldeles för sent och Djurgården vann med 3-2 (1-0, 2-0, 0-2). En seger som förde Djurgården upp bland de fyra främsta i tabellen för första gången på mycket länge.

Lahtineneffekten såg ut att alldeles ha kommit av sig i Globen. Lojt, lamt och en släng-in-pucken-i-anfallszon-taktik som gav knappt ens det. Det var inte ofta djurgårdarna lät gästerna låna pucken.

Scenförändringen i tredje perioden fick de blott 5 626 i Globen att gnugga sömnen ur ögonen. Två reduceringsmål av Juha Lind fick plötsligt fart på SSK och matchen.

Red ut stormen

Och ett klantigt byte av Djurgården gav en man i båset och Södertälje en gyllene chans att kvittera till sig förlängning och åtminstone en poäng.

Djurgården red ut stormen, vann med 3-2 och tog tre rättvisa poäng som förde laget förbi HV71 upp till fjärde plats i tabellen.

- Jag tycker faktiskt vi vinner klart ändå, sade Djurgårdens tränare Niklas Wikegård.

- Vi har nog gjort spelmässigt bättre matcher, men arbetsmässigt var nog det här den bästa vi har presterat under hela säsongen.

Södertälje blev grundligt överkört och överspelat i de två första perioderna. Å andra sidan fick Djurgården inte ut särskilt mycket av sitt kompakta och konstanta övertag. Det dröjde ända till 16.49 av andra perioden innan Mathias Tjärnqvist satte dit trean sedan Rolf Wanhainen släppt retur. Det kunde och borde ha varit mer - bland annat hade Björn Nord och Fredrik Lindqvist (bäst på rinken) öppet mål - men efter 3-0 såg det ändå ut att vara helt klart.

"Inte ens tvåa på pucken"

Men SSK svängde till det rejält.

- Jag vet inte vad vi gjorde i de två första perioderna, sade SSK-tränaren Timo Lahtinen efter sin tredje match i sin andra sejour i Södertälje.

- Vi var inte ens tvåa på pucken.

- Men när två så viktiga spelare som Erik Norbäck (förd till sjukhus med nackskada) och Peter Ahola blev skadade så fick jag vaska om i femmorna. Jag tror vi aldrig har spelat med såna formationer tidigare. Men då fick vi plötsligt i gång spelet. Det var som om det inte fanns nåt att förlora.

Lahtinen var inte den enda som var förundrad över Södertäljes förvandling efter den påtvingade omvaskningen av laget. Djurgårdarna höll sånär på att tappa greppet. Men med den tredje säsongssegern av fyra möjliga tog sig Stockholmslaget upp på behaglig tabellmark.

Södertälje får däremot se fram mot ett antal streckkamper. Att börja jobba och spela efter två perioder höll inte mot Djurgården - och håller inte i längden heller.

Peter Wikström/TT