Rams storspel bakom Brynäs seger

Ny har laget häng i bottenstriden

SPORTBLADET

GÄVLE

Brynäs kom igen starkt efter ärkerivalfallet mot Leksand. Och är åter med i hög grad i bottenkampen.

Det blev HV 71 som fick sota för förlusten i tisdags.

På hemmais i Gavlerinken repade Gävlelaget snabbt mod - och vann med 3-1 (0-0, 2-1, 1-0).

Brynäs fick därmed åter rejält häng på lagen kring det förhatliga kvalstrecket. Bara en poäng som man nu faktiskt är efter Modo.

- Det gäller att ta vara på de tillfällen som ges. Vi gjorde inte det mot Leksand, tyvärr låste sig då vårt spel, men nu var det lättare för killarna att gå ut till match mot ett topplag, säger tränaren Gunnar Persson. Vi hade allt att vinna.

- Vi var oerhört taggade före matchen. Och sedan kom vi ut och gjorde en fruktansvärd svag första period. Rent mirakel att vi höll 0-0. Men Jamie Ram i kassen fantomspelade.

En rejäl utskällning från brynäsbasens sida under pausen gjorde susen och hemmalaget kom igen starkt i mellanronden.

Två snabba mål

På 1.13 minuter prickade Kyösti Karjalainen in två mål och Brynäs ledde plötsligt med 2-0. Det andra målet kom i power play men hans vinkelskott från högerkanten borde ha tagits av Boo Ahl som vaktade HV-kassen.

Brynäs var framför allt för snällt i närkampsspelet mot dalkarlarna.

- Nu var vi aggressivare och satte åt ordentligt och vi skärpte även vårt power playspel, säger Persson.

Gävleborna slog HV för andra gången den här säsongen på hemmais och gjorde det efter en riktigt hyfsad andra period där man spelade upp sig rejält efter första periodens utklassning. HV vann skotten med 19-5 och det var närmast en gåta att Ram kunde hålla nollan, då pucken mest hela tiden dansade kring hans mållinje.

- Ja, jag fattar inte hur vi kunde misslyckas att göra mål på chans på chans som vi hade, säger HV-tränaren Harald Lückner besviket.

Tvivelaktig utvisning

Typist för HV var också att det direkt avgörande andra målet föll på en tvivelaktig utvisning, där domare Robert Lahti ansåg att HV spelade med en man mer på isen.

- Det gjorde vi definitivt inte, säger Lückner tvärsäkert men det är signifikativt för oss just nu att vi åker på ett baklängesmål efter den felaktiva utvisningen.

Smålänningarna har mer eller mindre rasat samman formmässigt på sistone.

I de senaste 23 matcherna har nämligen Jönköpingslaget bara orkat med 23 poäng. Ett facit som inte är mycket att skryta med för ett givet topplag som HV 71.

Tursamt nog för HV-spelarna kan de fortfarande leva på sin fina inledning av säsongen, då de tog 33 poäng på tolv matcher och ett tag toppade serien.

- Vi har varit för mycket upp och ner, bara att erkänna, säger tränaren Harald Lückner. Men det är så tätt på given med matcher just nu under januari att det inte finnas annat göra än att snabbt glömma och omgående komma igen.

TT