Enköping kämpar - för att överleva

Allsvenskans mest pressade lag hade inte råd med fotbollar i fjol

SPORTBLADET

ENKÖPING

Bollarna studsar hårt och högt på golvet i Idrottshuset i Enköping. Men det är i alla fall bollar som studsar.

- Det hade vi knappt råd med förra året. I år har vi bollar, tränar i kläder som inte är trasiga och ska till och med få åka på träningsläger, säger Enköpings tränare Peter Lenell.

Foto: PETER KJELLERÅS
DYRT MED BOLLAR Fattiga Enköping satsar inför allsvenskan i år - men med små medel. I år har man åtmin-stone råd med fotbollar...

Enköpings SK spelar i allsvenskan. Precis som AIK, Djurgården, Malmö FF och IFK Göteborg. Men klubbarna lever i skilda världar. Bland spelarna i storstadslagen diskuteras storleken på eventuella guldbonusar. I krisstämplade ESK jublas det över att klubben numera bjuder på mat efter fyra av veckans sex träningar.

Tränaren lurades

- Sådana saker är viktiga, förra året fick vi bara mat en gång i veckan, säger Peter Lenell, succétränaren som mer eller mindre lurades att ta över rodret för drygt ett år sedan.

- Innan jag skrev på fick jag besked om att skulderna var på tre miljoner varav finansieringen för två redan var klar. En vecka senare stod det klart för mig att skulderna i verkligheten var 7,2 miljoner.

Kaos för ett år sedan

Starten som tränare för fotbollssveriges då största krislag var inte lätt.

- För ett år sedan var det kaos. Jag hade sju-åtta man på träningarna, spelarna hade inga kontrakt och fick inte ut sina löner, säger Lenell.

Mycket har hänt sedan dess. Inte bara att klubben sensationellt tog steget upp i allsvenskan.

Den före detta företagsledaren Bengt Carlsson tog i maj över som ordförande och vände den ekonomiska utvecklingen. I dag finns hopp om livet.

Skuldbördan har på ett år minskat med nästan fem miljoner.

Satsar stort - smått

Den sportsliga satsningen är hårdare än någonsin. Men fortfarande mäter man med Enköpingsmått - vilket innebär halvtidsanställda spelare. Den stora fotbollsvärldens måttstock är fortfarande väldigt avlägsen.

- Det handlar om saker som att kommunen låter oss använda hela inomhusplanen i Idrottshuset tre gånger i stället för en gång i veckan. Att vi kan betala spelarna för utebliven arbetsinkomst så att de kan träna klockan tre i stället för klockan fem på eftermiddagarna. Och så ska vi åka på träningsläger.

Vana i motvind

Peter Lenell skiner upp när han pratar om marslägret i spanska La Manga.

Förra året hade klubben inte råd att åka någonstans.

- Vi är vana att jobba i motvind - det kommer vi att ha nytta av i år, säger Peter Lenell.

Läs mer om krisen i klubbarna:

Martin Fransson