Svensk idrott BLÖDER

Fler och fler klubbar hotas efter att ha fått miljonskulder

SPORTBLADET

Svensk elitidrott blöder. Oskarshamns basketlag Atomics var senaste klubb att ge upp. Men trots krisen är inte framtiden beckmörk. Visionerna finns - om ett liv utan röda bokslutssiffror.

Helsingborg, M7, Enköping, Wasaiterna och Björklöven har alla dålig ekonomi.

Det handlar mycket om siffror. Siffror som skrämmer. 17 av 24 allsvenska hockeyklubbar visar negativt eget kapital. De ekonomiskt välmående bandyklubbarna i Sverige går att räkna på ena handens fingrar. Sport-Sverige har vaknat upp efter festen. Baksmällan är svår.

- Det är många idrottsledare som vill spegla sig i glansen av framgången när det går bra sportsligt. Då uppgraderar man allt, trots att inte intäkterna ökar i samma takt, säger Staffan Sjöblom, ekonomisk talesman i Gislaved, eller Westbo Mighty Mooses som klubben kallas sedan ett par år tillbaka.

Ekonomin såg bättre ut när klubben bara hette Gislaveds SK. Våren 1999 tog GSK steget upp i den nya södra hockeyallsvenskan. Fascinationen var stor. Lilla Gislaved var plötsligt med i Sveriges hockeysocietet. Drömmarna och visionerna fanns - men inte pengarna.

- Jag har räknat ut att när Gislaved har förbrukat två kronor har de fått in 40 öre, säger Sjöblom.

I dag är Gislaved Sveriges största krisklubb. Skulderna är över tre miljoner. Konkurshotet hänger tungt över klubben. Spelarna lämnar laget. Styrelsen är handlingsförlamad.

Den som fattar besluten i dag har ingen formell funktion i klubben.

Staffan Sjöblom är företagsledare från Gislaved. Nu varvar han försäljning av regn- och arbetskläder med att försöka rädda GSK.

Målet är ett enda: Att undvika konkurs.

- Om vi ramlar ner i division 3 så är det ett misslyckande sportsligt, men går vi i konkurs så är det ett än större misslyckande. Det sker så mycket i en sådan process - man tappar så mycket i trovärdighet, säger Sjöblom.

Spelarlöner och övergångssummor har tagits från kassavalv som aldrig varit fyllda. Den sportsliga framgången har förblindat ledarna.

Hockeyn och bandyn drabbad

Scenariot går igen i Tingsryd. I Tyringe. I Boden. I Kiruna. I Örebro. Och i många andra hockeyklubbar.

Inom bandyn ser det lika illa ut.

- Alla måste besinna sig, särskilt i de små sporterna. Det är inte rimligt att en spelare i division 1 i bandy ska kunna kosta 300 000 kronor när han går från en klubb till en annan, säger Jahn Claesson, ordförande i Skutskär.

Klassiska Skutskär finns inte nästa säsong om inget drastiskt händer som förbättrar det ekonomiska läget.

Men andra klubbar kan räddas.

Och framtiden stavas elitlicenser.

Ishockeyn har utarbetat en - den 30 april 2004 måste klubbarna visa plus i kassan, annars väntar tvångsdegradering.

Bandyn jobbar med en licens.

Även inom innebandyn snackas det licenskrav.

Fotbollen rensar upp

Fotbollsklubbarna i Sverige har gemensamt dragit i handbromsen då fotbollförbundet förklarade förutsättningarna. Plussiffror i bokslutet senast den 30 juni 2003 - annars tvångsnedflyttning säsongen 2004. Landskrona, Sundsvall, Örebro, Assyriska Föreningen, Enköping, IFK Malmö, Sylvia, Åtvidaberg, Ängelholm och Öster finns med på förbundets bevakningslista inför nästa bokslut.

Men det är en annan klubb som har det värst: Helsingborg kämpar med ett alltför stort utgiftskonto. Klubben har skurit rejält i spelarersättningarna - ändå är den totala lönekostnaden 13 miljoner.

- Färre spelare får chansen att bli proffs i framtiden, men svensk fotboll i stort kommer att gynnas eftersom vi får behålla fler av våra talanger, säger Per Ågren, ordförande i det svenska spelarfacket.

Svensk fotboll gynnas. Men Helsingborg kan gå omkull.

Basketlaget M7 kämpar också för sitt liv på grund av ett par korta smekmånader tillsammans med superstjärnan Earvin "Magic" Johnson. Nu har stjärnglansen flagnat. Magin borta. Det är dags att ta ett dopp - i stålbadet.

Läs mer om krisen i klubbarna:

Martin Fransson